Henry Ford nu avea studii superioare, motiv pentru care el a fost în mod repetat atacat de jurnaliști. Odată ce el a dat in judecata chiar ziarul Chicago pentru a defini-o ca persoană „ignorant“. Avocatul a cerut actele judiciare cu privire la Ford întrebare: „Cât de mulți soldați au fost trimiși în Marea Britanie în America pentru a suprima revolta din 1776?“. Este evident că Ford nu știa, dar a ținut capul lui: „Nu știu exact câți soldați au fost trimise, dar sunt sigur că acasă spate este mult mai puțin.“
Ford a fost un susținător fervent al unui om care nu este judecat de educația și experiența din trecut. În angajații săi el pretuieste o singura calitate - dorința de a lucra. În cartea sa „Viața mea, realizările mele, el a scris:“ Dacă aș fi vrut să omor competitori prin mijloace necinstite, le-aș fi dat hoardele de specialiști. Ia-o mulțime de sfaturi bune, concurenții mei nu ar putea să înceapă să lucreze. "
Henry Ford în timpul primului război mondial, a fost inițiatorul unei acțiuni pacifistă unic. El a început să doneze bani pentru propaganda anti-război, și a decis să devină lider ei. Ford a cumparat nava „Oscar-2“, și a spus că va pluti în Europa și personal convinge părțile aflate în conflict pentru a opri războiul și nu pentru a construi arme și tractoare „Fordson“.
Deja în timpul călătoriei lui Henry Ford a dat seama că misiunea lui nobilă se transformă într-o farsă. Multe celebritati au refuzat să participe la Ford stoc, astfel încât nava semăna mai mult cu un ospiciu decât Chivotul lumii. În Norvegia, bolnav Ford sa mutat la o altă navă și sa întors în America. În ciuda eșecului companiei, vânzările de vehicule Ford au crescut, iar el a scos dividendele de la pacifismul lor spontană a început să se dezvolte produse militare.