Capacitatea creierului uman este încă mai mare decât în multe calculatoare moderne. În acest calculator simplu pentru a face față cu calcule mult mai bine și mai rapid decât oricare dintre noi. Și toate pentru că avem tendința de a cădea în capcana propriei sale constiinta, care ne forțează în mod continuu pentru a lua decizii discutabile și de a face concluzii false.
Nu sunt de vina pentru lor non-raționalitate.
Lucrurile se înrăutățesc
Observăm că totul se înrăutățește și mai rău în fiecare an? Deci, suntem conduși să ne gândim la efectul de negativitate.
Adevărul este că avem tendința să acorde o atenție la vestea proastă și ignora binele. Oamenii de știință cred că noi percepem inconștient la fel de rău ca și mai important.
De aceea, credem că situația din lume este exacerbată de zi. Cu toate că, de exemplu, scriitorul și psihologul Steven Pinker în cartea sa demonstrează că crima, violența și războiul devine din ce în ce mai puțin.
Aproape toată lumea știe că avionul - transportul cel mai sigur din lume, în contrast cu masina. Statistic, șansa de a muri într-un accident de mașină de zece ori mai mare decât într-un avion. Dar creierul nostru refuză să accepte această relație, și vom continua cu încredere pentru a obține în spatele volanului, dar să tremure ca o frunză la bordul aeronavei. Fenomenul de neglijare ar putea să ne facă frică să moară în mâinile teroriștilor și să nu se gândească la un pericol mult mai real - care se încadrează în jos pe scări, sau otrăvit accidental, de exemplu.
Ne place să fie de acord cu oameni care sunt de acord cu noi. De aceea, am ales oameni cu opinii similare, judecăți și preferințe.
Suntem persoane neplăcute, grupuri de persoane sau site-uri care ne fac să se îndoiască de sine stătătoare. Psihologul B. Skinner numit acest fenomen „disonanță cognitivă.“
Această selectivitate și conduce la părtinire confirmare - vom accepta numai informațiile care confirmă hotărârile noastre. În același timp, ne ignora sau respinge ceva care intră în conflict cu adevărata noastră și amenință să distrugă obicei pentru noi imaginea lumii. Internet, de altfel, întărește această tendință.
Noi de multe ori credem că evenimentele din trecut pot influența într-un fel prezentul nostru. Acest fenomen se numește aberație jucatorului. Un exemplu simplu - aruncarea monedei. În cazul în care cinci consecutive cade cozi, creierele noastre sunt sigur ca data viitoare să fie sigur de a renunța la vultur. De fapt, șansele sunt încă 50/50.
Aproximativ aceeași capcană funcționează „așteptări pozitive“, tipic de gameri. Ei cred că, după un noroc câteva pierderi trebuie doar să se întoarcă pentru a le face față, și deja următorul joc le va aduce jackpot imens.
Oricine poate aminti o situație în care a făcut achiziții în mod inutil sau costisitoare inutile. Și în loc să-l transporta înapoi, te-ai convins că „a meritat.“
Acesta este modul în care raționalizarea post-shopingovogo - creierul este programat pentru confort atunci când face unele prostii evidente. În final, începe să se gândească că riscurile au fost justificate, și ați făcut acest lucru pentru a doua oară.
Un străin, așa de rău
Nevoia noastră înnăscută - să se simtă parte din echipa.
Întregul punct oksitotsinome - așa-numita „molecula de dragoste“. Pe de o parte, acest hormon ne ajută pentru a crea o relație strânsă cu unul de altul, pe de altă parte - face resping pe toți cei care au rămas în afara „cercului“ nostru. El ne face suspicioși, inspiră frică și chiar aroganță față de străini.
În final, ne supraestimăm propriul nostru grup de oameni și subestimează pe cei despre care suntem, de fapt, noi nu avem un indiciu. Aceasta - efectul bias intra-grup.
De ce în jurul valorii de toată lumea gravidă?
Se întâmplă adesea că vom începe brusc pentru a observa peste tot ceva nou pentru noi. Noi credem că acest „ceva“ de la un moment dat a fost să ne bântuie, în timp ce, în realitate, noi pur și simplu nu acorde atenție la el. Acest lucru are efectul de anchete prin sondaj.
Exemplu: cumperi o mașină nouă, și din acel moment începe să vadă aceleași mașini în jurul și peste tot. Sau femeia care a aflat despre sarcină, dintr-o dată începe să observați în jurul valorii de el însuși un număr mare de femei gravide. Acest lucru poate fi orice: orice melodie sau expresie rar folosite.
Ne place să mergem împreună cu mulțimea, chiar dacă nu putem fi conștienți. Când oamenii din jurul nostru pentru a alege animalul de companie - indiferent dacă este o echipa de sport sau un cântăreț, atunci personalitatea noastră este dezactivată. Noi cad într-o stare de un fel de „groupthink“, care este generat de efectul craze.
De exemplu, lucru pe care colegii tai vor lua în considerare „rece“ este de natură să pară „cool“ pentru tine. Ei bine, sau în sport - dacă majoritatea împrejurimilor este un fan al orice echipă, este foarte greu să nu cedeze în fața pasiunii universale.
Tăcerea dă consimțământul
Tendința de a presupune că alți oameni cred că la fel ca și noi, datorită efectului de transfer. De exemplu, de multe ori membri ai organizațiilor radicale cred că întreaga lume împărtășește poziția lor. Deși acest lucru poate să nu fie deloc.
Cu acest efect este legat de o similară - efect fals consens - o încredere nejustificată care înconjoară implicit de acord cu noi.
Discounted - atât de ieftine
Acordăm atenție la diferența dintre numerele, dar nu și valoarea lor. Aceasta se numește „efect de ancora“ sau „capcana de comparație.“ Acest lucru se concentreze este utilizat în mod activ de către vânzători.
Un exemplu clasic - mărfurile de vânzare. Vedem două tag-ul de preț și de a evalua diferența dintre cele două, nu prețul. În cazul în care reducerea este semnificativă, ea ne dă impresia, chiar dacă mărfurile sunt, de fapt, prea scumpe chiar si cu un discount.
Această recepție și restaurante sunt - acestea includ în meniul de mese prohibitiv, prețul altor părea destul de rezonabil. Din acest motiv, am ales de multe ori ceva între - nu prea scump, dar nu foarte ieftine.
Mă gândesc la asta mâine
De multe ori ne comportăm frivol astăzi fără să se gândească la ziua de mâine. Faptul că am subconstient ne arunca responsabilitatea pe cineva care vom fi mâine. Și ne este greu să înțelegem că acest lucru va vom din nou.