17 fapte despre viața credincioșilor vechi

În luna mai a acestui an am fost suficient de norocos pentru a trăi câteva zile într-o comunitate închisă de vechi-credincioși, care este o mie de kilometri de Habarovcka și la 300 de kilometri de Amur Komsomolsk-on. Frumos loc! Natura aspru, dar fertil și generos.

Prietenul meu Nicholas a ajuns la sat lung l-cunoscut, într-o familie de conservatori, care sa mutat aici în urmă cu 23 de ani pe un spațiu gol. Am luat familia Unchiul Vania. Unchiul Vania - un om consistent, bărbos într-o cămașă-kosovortke rus cu ochi albaștri, bun, ca un cățeluș. El este în vârstă de aproximativ 60 de ani, soția lui Annushka în jurul valorii de 55. Anna la prima vedere are propriul farmec, urmat de puterea și înțelepciunea sens intuitiv. Ei au o casa din lemn spațioasă, cu aragaz, înconjurat de grădini și o stupină.

Modul de viață al vechii credincioși au rămas practic neschimbat de mai bine de 400 de ani. Unchiul Vania spune:

A trecut Catedrala vechi-credincioșilor, și a decis: nu bea vodca, hainele nu purta femeia lumească împletituri două împletituri, nu taie părul, le închide cu o batistă, un om nu-și radă barba sau TRIM.

Și aceasta este doar o mică parte. Soliditatea și rezistența acestor oameni este fascinant. Pune acum aceste mașini sau electricitate - ei nu de mult regret: la urma urmei, există o sobă, există lemn, există apă dintr-un puț, există o pădure generos, râu cu tone de pește, stocurile de produse alimentare pentru anul viitor și forța de muncă cu experiență. Am fost norocos să participe la sărbătoarea cu ocazia fiicei sale în curând. Pictură în ulei. Tabelul de rupere, există ceva care nu este disponibil în supermarket-uri urbane. Am văzut doar în imagini în cărțile de istorie: ședinței bărbați bărboși în cămăși, tricouri cu centuri de legat, glume, razi cu voce tare, de multe ori nici măcar nu știu ce au fost glumesc (încă mă obișnuiesc cu dialectul vechi-credincioșii), dar fericit de la un starea de spirit predominantă la masă. Și aceasta în ciuda faptului că sunt abstinent. sărbătoare vechi rusesc în toată splendoarea sa.

În ciuda faptului că ei trăiesc în țara câștigurile lor depășesc veniturile cetățenilor.

Orasul este mult mai tensionată decât eu sunt aici - Unchiul Vania spune. - Lucrez pentru distracție.

„Asta a venit aici din familie nepoata Bolivia, a vândut-echipamente, terenuri, a adus 1,5 milioane $. Acestea sunt agricultori. Cumparata de 800 de hectare de teren cultivat in Teritoriu Primorsky. Cine locuiește acolo. Toate excitat, toți trăiesc în prosperitate „- el continuă să Unchiul Vania. Acesta a fost după acest lucru și cred că, și a avansat civilizația noastră urbană?

Gestionarea centralizată a comunității nu a fost și nu este.

În comunitatea mea, nimeni nu poate indica faptul că fac eu. Acordul nostru se numește „Capela“. Ne unim, trăim în orașele și serviciul de vin împreună. Dar dacă nu-mi place, atunci nu voi merge și toate. Se va ruga la domiciliu - spune Unchiul Vania.

Întâlnește comunitatea de sărbători, care sunt efectuate în conformitate cu ordonanța: 12 zile de sărbătoare principale ale anului.

Nu avem nici o biserică, există o casă de cult. Au ales un senior. El a ales talente. Acesta organizează serviciu, nașterea, botezul, înmormântare, înmormântare. În plus, nu orice tata poate explica fiului ei de ce se poate face și nu poate fi atât. Această persoană ar trebui să aibă, de asemenea, o astfel de cunoștințe: capacitatea de a convinge, capacitatea de a explica - spune Unchiul Vania.

Credința - formează coloana vertebrală a comunității. Comunitatea se întâlnește în mod regulat, nu în magazin sau în pub, și în rugăciune. De vacanță, serviciu de Paste, de exemplu, durează de la 12 am la 9 pm. Unchiul Vania, care a venit în dimineața cu rugăciunea de Paști, spune: „oasele durere, stau, desigur, este greu toată noaptea. Dar acum un astfel de grație pe suflet, atât de multă energie. nu trece. " albastru ochii Lui strălucire și arde viața.

M-am prezentat după acest eveniment, și a dat seama că ar fi adormit, și încă trei zile. Și Unchiul Vania astăzi următorul serviciu: două-nouă în dimineața. Serviciul normal este numit cel care durează trei-nouă dimineața. Ea a avut loc în mod regulat în fiecare săptămână. „Fără preotul,“ - spune Unchiul Vania. „Noi toți participa: citiți și să cânte toate“ - adaugă Anna.

Diferența față de ceea ce biserica modernă, în cazul în care pe scurt spun oamenii există managementul centralizat, chiar și la un nivel spiritual (care regele și patriarhul a decis să vină la partea de jos a poporului). Și fiecare dintre noi și exprima opiniile. Și nici nu am făcut. Acest lucru ar trebui să mă convingă, să-mi ar trebui să fie necesar. Orice probleme sunt rezolvate în consiliu, mai degrabă decât la nivel central. Toate celelalte diferențe - amenzi și, în special, care distrage atenția și să îi înșele pe oameni, - spune Ivan.

Iată cum. Oricare ar fi am citit despre credincioșii vechi, într-adevăr este aproape nici o mențiune. spunând Modest nimic de important: oamenii fac propriile lor decizii, și nu biserica pentru ei. Aceasta este principala diferență între ele!

Familie - este baza vieții. Și aici înțeleg la 100%. Dimensiunea medie de familie de opt copii. Unchiul Vania avea o mică familie, toți cei cinci copii: Leonid, Victor, Alexandru, Irene și Katherine. Cel mai vechi - 33, cel mai mic - 14. Și roiesc în jurul valorii de nenumărate nepoți.

34 case în această localitate - mai mult de 100 de copii. Doar un alt familii tinere, ei vor da naștere la mai mulți copii - Unchiul Vania spune.

Copiii sunt ridicate toate provin de la, acestea sunt de la o vârstă fragedă pentru a ajuta la fermă. familii mari nu sunt împovărate cât de aproape un apartament oraș, și face posibilă pentru a sprijini, asistență părinților și dezvoltarea întregului clan. Bazându-se pe familie și clan, acești oameni decid toate întrebările vieții: „Avem fiecare așezare credincioșii vechi au în mod necesar o rudă.“

+Relativă - un concept foarte extins pentru conservatori: este cel puțin un grup de așezări, inclusiv mai multe sate. Și mai mult și mai mult. După toate că sângele nu se amestecă, tinerii conservatori trebuie să caute un partener în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii noastre.

Soluționarea vechi-credincioșii sunt peste tot în lume: în Statele Unite, Canada, China, Bolivia, Brazilia, Argentina, România, Australia, Noua Zeelandă, și chiar și în Alaska. Timp de sute de ani, credincioșii au plecat de la persecuție și deposedări. „cruci măruntaie. Forțată să renunțe la tot. Și cast noastră. Străbunicii a avut trei sau patru ori pe an pentru a trece de la un loc la altul. Ia icoane, feluri de mâncare, copii și lăsați - Unchiul Vania divizat. - și să părăsească lumea. Și nu e nimeni oprimat. Au trăit ca și română purtau hainele, limba lor, cultura lor, munca lor. Dar conservatorii cresc la sol de către rădăcini. Cum pot ajunge să renunțe la tot și du-te - nici o idee. Rip au doar sânge. Puternică au fost bunicii nostri. "

Acum du-te Credincioșii din întreaga lume pentru casele reciproc, să introducă copii cad semințe curate pentru o grădină de legume, știri și experiențe. În cazul în care conservatorii, acolo începe să dea roade teren pe care stearpă gândire locale, economie în curs de dezvoltare, zaryblivayutsya iazuri. Acești oameni nu se plâng de viață, și să ia și de a face munca lor în fiecare zi, puțin câte puțin. Cei care sunt departe de România, dorul de casă, cineva se întoarce, altele nu.

Va oprime, să vorbească așa cum am trăi, am adunat copiii și umotal aici. Dacă este necesar, ne ajuta să recupereze toate rudele sale, și română, și americanii - rudele noastre din America. Ei nu mai sunt păstrate și ne expulzat de acolo pentru mai mult de 20 de ani, tot ceea ce ne-am recuperat drumul tau.

Apropo, este în America până în prezent vechi-credincioși păstrat un dialect unic al 30-e ai secolului trecut. Viața a fost și bate acești oameni, în același timp, afectează vitalitatea și exuberanța pe care le întâlnesc viață și noi, oameni din lume.

Diligence „din inimă“. Conservatorii lucrează cu cinci dimineața până noaptea târziu. În acest caz, nimeni nu pare torturate sau obosit. Mai degrabă, se pare mulțumit după a doua zi în care trăim. Tot ceea ce acești oameni sunt bogați, care le-au creat, crescut, modă literalmente cu propriile lor mâini. Magazinele de produse alimentare, de exemplu, a cumpărat de zahăr. Cu toate că are nevoie de mai mult au: mananca miere.

„Voi trăi, neavând nici o educație sau o profesie de prestigiu, și să câștige suficient pentru a“ „plimbare Kruzak. Și am câștigat pe râu, în Berry, pe ciuperci. Asta e tot. El doar nelenivy „- spune Unchiul Vania. Dacă ceva nu funcționează și nu servește dezvoltarea, nu este pentru viața unui vechi-credincios. Toate vitale și doar.

Ajuta reciproc - este norma de viață starover. „Atunci când construirea unei case oamenii se pot aduna în jurul satului pentru a ajuta într-un stadiu incipient. Și apoi, seara, am organizat o masă să se așeze. Sau o femeie al cărei soț singur nu este, băieți se adună și fân cosit. A fost un incendiu - toate scapă de ajutor. Aici pur și simplu totul: Eu nu am venit azi - mâine nu va veni la mine „- Unchiul Vania divizat.

Parenting. Copiii sunt crescuți în munca de zi cu zi naturale. Deja trei ani fiica începe să ajute mama la aragaz, se spală podelele. Un fiu ajutat pe tatăl său în curtea fermei, pe un șantier de construcții. „Fiule, adu-mi ciocanul“, - a spus Unchiul Vania de trei ani, fiul său, și a alergat cu bucurie să-și îndeplinească cererea tatălui său. Acest lucru se întâmplă cu ușurință și în mod natural: fără constrângere sau tehnici speciale de dezvoltare urbană. In copilaria timpurie, astfel de copii să învețe despre viață și sa bucurat mai mult decât orice jucării urbane. În școli, copiii învață să vechi credincioși printre copii „lumești“. Instituțiile nu merg, deși băieții servesc în mod obligatoriu în armată.

Vechi Credinciosul atât de bogat în fiecare zi. În percepția noastră, este o masă festivă. În percepția lor - este norma. Pentru acest tabel, am crezut că mi-am amintit gustul de pâine, lapte, brânză, supă, murături, plăcinte și gemuri. Acest gust nu poate fi comparat cu faptul că ne-am cumpăra în magazine.
Natura le oferă din abundență, de multe ori departe de casă. Vodka nu este recunoscut, în cazul în care oamenii o bem, cvas sau tinctura. „Ware toate aprinse profesor, trebuie să-l curățați cu o rugăciune, și fiecare persoană este eliberată din vasele banale, de la care nu mănâncă,“ - spune Vania. Conservatorii venerează bogăție și puritate.

Nu există medicamente. Nici un medicament. Nu există boli. Pentru a începe cu, că acești oameni sunt sănătoși la naștere. Vaccinările pentru copii - rele, cum ar fi vaccinări pentru adulți. „Genetica“, - spun ei, în ciuda băiat voinic, cu care poartă un soldat pe fotografii de familie. „Și ce ai tratat?“ - întreb Annushka. „Nu știu, - spune ea. - Ierburi popem. Și ce ar trebui să bea, sugerează interior. " „Aceeași cameră, aceeași miere frecări - adaugă Unchiul Vania. - Bunicul meu a fost tratarea anginei piper cu miere de albine: a face o barcă din hârtie, și în această lucrare să fiarbă mierea de peste o lumânare. Hârtia nu este aprins, este un miracol! Aceasta crește efectele drogurilor - zâmbește el. - Bunicul a trăit 94 de ani, medicamente el nu a fost tratat deloc vreodată. El a fost capabil să se vindece: undeva tosvekolku frecat ceva mâncat. „Întrebarea mea este dacă parcelele sunt folosite împotriva bolilor Unchiul Vania a răspuns:“ Este un păcat. " Și apoi a adăugat: „Tu ești oamenii de cunoștințe vechi, dar este ascunsă.“

Modă - toate de scurtă durată. Nu te certa. „Redneck“ aceste persoane nu pot fi numite. Toate elegant, frumos, estetic plăcut. Ei poartă rochii sau tricouri pe care le plac. „Shirt I sews soția, fiica sews. Rochii pentru femei, de asemenea, se coase. bugetul familiei nu a suferit atât de mult - spune Unchiul Vania. - Bunicul meu mi-a dat cizmele de crom, au fost 40 de ani, au fost de a fi ca o săptămână. Aceasta este o astfel de atitudine a fost la lucrurile pe care nu le-a schimba in fiecare an, pe termen lung, îngust, mutul ... el le-a cusut el însuși și sneaked o viață. "

mat - nu „limba rusă sat". Comunicarea este binevenită și simplu, începând cu primele cuvinte ale „de viață sănătos!“. Deci, în mod natural ei saluta reciproc. Poate am avut noroc, dar mersul pe jos, prin așezarea, nu am auzit peiorativ. Dimpotrivă, fiecare da din cap sau spune salut pentru tine, trecut de conducere într-o mașină. Tineri băieți, oprindu-se pe o motocicletă, el a întrebat: „cui te duci?“, Se va agita mâinile și du-te mai departe. Fetele tinere fir cu plumb prostrație. Acest lucru mi se pare ca un om care a trăit 12 ani în satul rusesc „clasic“. „Unde sunt toate despre și de ce a dispărut?“ - Eu pun o întrebare retorică.

Conservatorii nu se uita la TV. În general. Ei au avut nici un fel de ea este interzisă, precum și calculatoare. Nivelul lor de sensibilizare și opiniile politice este adesea dincolo de mine - o persoană care trăiește în Moscova. Cum oamenii obține informații lor? Cuvântul de gura funcționează cel mai bine mobil. Informații despre nunta fiicei Unchiul Vania a ajuns la satele învecinate mai repede decât el a venit acolo cu mașina. Noutăți despre viața țării și lumea să audă rapid de la, deoarece unii conservatori colaborează cu cetățenii.

articole similare