IPS Sa a fost co-servit de rector Protopopul Ioann Lytkin și rector al Sf. Serghie de preot Pskov Konstantin Bykov.
După Sfânta Liturghie, Arhiepiscopul Pskov a condus serviciul de rugăciune festiv cu o procesiune, la sfârșitul care a inspirat recitat o rugăciune către Sfântul profetul Ilie, cerându-mijlocirea lui în rugăciune pentru toți credincioșii. Apoi a fost cântat glorificare a lui Dumnezeu și profetul proclamat tradițional mulți ani.
La sfârșitul rugăciunilor Mitropolitului Eusebiu a apelat la audiență cu un cuvânt de bun venit și a spus: „părintele Abbot, dragă în Părinții Domnului, frați și surori! Toți dintre voi pentru douăzeci și cincea oară în acest sens și salut loc cu ziua de sărbătoare a castelului nostru și acest templu sfânt - memoria și glorificarea marelui profet Ilie!
Din tinerețea noastră din copilărie toți suntem legați de acest profet antic al lui Dumnezeu. Pentru că, în calitate de gelos slava lui Dumnezeu, ca o credință înverșunat în predicatorul adevăratul Dumnezeu profeții păgâni și regi, el a cerut fără teamă oamenilor să fie credincioși credința părinților lor. Pentru aceasta a fost persecutat, urmărită penal, dar ori de câte ori Domnul la ținut ca zelos al lui, ca ascet, ascetul, pentru că cea mai mare a vieții sale Ilie petrecut în deșert, într-o peșteră, ascunde de persecuție, ascunderea de persecutorii și slujitorii împăratului lui Israel Ahab și soția lui Izabela.
Este posibil acum să citească viața lui - a fost scris în cărțile bisericești, foarte detaliate, instructive și utile. Știm despre gelozia sa, serviciul poporului său Israel, caracterul său puternic și credința fermă în adevăratul Dumnezeu. În timpul său israeliții schimbat credința lor, și mulți oameni au început să se închine zeului păgân Baal, așa cum Creatorul lor a plecat, în ciuda faptului că el a fost întotdeauna o lumină pentru ei, Eliberatorul din Egipt, udate cu apă în deșert și le-a hrănit cu mană, atunci când au nevoie de hrană. profetul lui Dumnezeu Ilie, înzestrat cu harul special al lui Dumnezeu de forță, din cauza răutății poporului rugat pe Dumnezeu să intre în cer, că nu a dat ploaie, astfel încât oamenii să știe puterea lui Dumnezeu. Și poarta cerului a fost închis timp de trei ani și jumătate: nu a existat nici o ploaie, așa cum se spune în Sfânta Evanghelie, și foametea a fost pe tot pământul. Persecutarea profetul lui Dumnezeu pentru adevărata credință înmulțit, dar nu și agitat inima lui nu există nici o putere. El a vorbit fără teamă chiar rea regelui Ahab cu o propunere: Preoții Tăi păgâne creat un altar Dumnezeului lor și a creat un sacrificii rituale păgâne să fie ars, și vom avea altarul la adevăratul Dumnezeu. Și a cărui sacrificiu este acceptat, că Dumnezeu este adevărat. Ele sunt dispuse astfel: pune victima pe un altar păgân, a dansat, a întrebat Baal-ul, dar victima a rămas neatins. Atunci profetul lui Dumnezeu a făcut altarul și a pus un sacrificiu, care a fost apoi adus la Vechiul Testament: vițel sau de miel. Și Domnul a luat această jertfă - din ceruri a venit foc, care a mistuit altarul și sacrificiul. El a crescut în sus oamenii care înconjurau acest loc și știu că Dumnezeu este profetul Ilie este adevăratul Dumnezeu.
Dar chiar și mai supărat cu a lui Ahab cel rău și regina Izabela special. Și profetul a fost din nou nevoit să se ascundă în peșteri în deșert. Și în ziua de azi indică locul unde se ascunde profetul lui Dumnezeu Ilie. În deșert a alimentat de la corb care a adus pâinea de timp alocat și apă a luat de la care curge în apropierea sursei, care este încă loc între munții din jurul mănăstirii ortodoxe grecești George Hozevita. Și a trebuit să fie acolo și să bea din această sursă, și a stropit cu apă sfințită. Este un loc lângă râul Iordan. Acolo, pe munte patruzeci de zile și locul, după cum a subliniat, unde se ascunde profetul lui Dumnezeu Ilie. Există un loc desemnat, în cazul în care locuia profetul Ilie pe drumul de la Ierusalim la Betleem. Și în ziua de Crăciun, când procesiunea merge de la Ierusalim la Betleem, în acest loc ne oprim Sanctitatea Sa Patriarhul Ierusalimului cu clerul, se roagă, lăudând profetul lui Dumnezeu, Ilie, și apoi face drum spre Betleem. Când am fost transportă ascultare în Ierusalim, apoi ea a participat și a servit pe muntele Carmel, unde profetul lui Dumnezeu, Ilie a locuit în rugăciune. Acolo am construit o biserică românească în onoarea profetului Ilie. Și acolo am avut de a face serviciul de mai mult de un an. De asemenea, am mers la țărm și a văzut Marea Mediterană. Când profetul lui Dumnezeu, ascuns într-o peșteră acolo, pe muntele Carmel, a trimis ucenicul său să învețe, Marea valuri, sau este în tăcere, să știe cum să acționeze în continuare. Și eu sunt azi: mă trezesc dimineața și uite - pe stradă este ploaie, probabil ai observat. Eu întreb profetul lui Dumnezeu Eli proorocit lui Dumnezeu, să ne dea soarele, chiar și în timpul procesiunii! Am condus până la templu - ploaia continuă. În templul Sfintei Liturghii se face, și după „Tatăl nostru,“ Eu trimit ei un novice, Du-te, afla ploaia acolo sau nu. El vine și spune: nu ploaie! Vă mulțumesc, Doamne, va merge în procesiune! Iată-ne acum, și se face o procesiune cu soarele, nici ploaie, bucurie și sărbătoare!
Dragi în Părinții Domnului, frați și surori! Ni se poruncește de Dumnezeu, să păstreze credința, multiplica credința lor cu rugăciune, post, răbdare, loialitate față de adevăratul nostru Domn. Căci Domnul ascultă nu numai profetul lui Dumnezeu, Ilie, El și noi, și rugăciunile noastre nu sunt respinse. Zelul pentru slava lui Dumnezeu ar putea să fie întotdeauna un exemplu pentru noi profetul lui Dumnezeu Ilie și cuvintele sale: „Domnul trăiește, înaintea căruia stau în picioare“ Precum DOMNUL trăiește și cu Dumnezeu și cu credință, și vom trăi în glorie, celebrare, rugăciune, răbdare, permițându-inima, sufletul și toată viața lui Dumnezeu, la templul lui Dumnezeu, creația și aprobarea credinței noastre, la afirmarea rugăciunilor noastre pentru fidelitatea față de Domnul nostru, loialitatea Bisericii noastre sfântă și conștiința noastră cu tine. ajutorul lui Dumnezeu, prin rugăciunile Sfântului Prooroc Ilie! Sarbatori fericite!“.
Apoi, Mitropolitul Eusebiu a salutat rectorul protopopului Ioann Lytkin. În discursul său, el a mulțumit dragă pentru neîncetată și pastor este numeroase lucrări în domeniul serviciului Bisericii lui Hristos, și a dorit dragii Vlădica Metropolitan mulți ani buni.
La sfârșitul Pskov Arhiepiscopului a dorit toată lumea bună de sănătate, harul și ajutorul lui Dumnezeu și mântuirea veșnică, și închinători mici cadouri dulci transmise.