10-4 „Îngerul a feței sale“

10-4 „îngerul prezenței sale“

Noi am ajuns la o problemă foarte importantă. Așa cum am văzut în aceste capitole, cuvântul „Domnul“ este numit un înger puternic, ceea ce înseamnă că promisiunea de a trimite un alt înger, care ar conduce Israel prin deșert, a fost dat un alt înger mai mare care supraveghează acest înger. Exodus 33,11,12 a spus, și „Domnul a vorbit cu Moise față în față, cum vorbește un om cu prietenul său“, adică în mod liber. Rezultă de aici că „Domnul“ a fost un înger. Și același înger, câteva versete mai târziu (versetul 20), spune că persoana poporului Său nu se poate vedea, și că Moise a putut vedea doar spatele. După cum știm deja, că el ar putea fi vizibile de către oameni, el spune că nu a fost Domnul Dumnezeu Însuși. Aceasta înseamnă că unul din două lucruri: fie a fost spus un înger puternic, mai degrabă decât cea cu care conversația față-în-față, Moise (așa cum nu există indicii în poveste). sau Angel, pe care Moise a vorbit a început să se manifeste un Dumnezeu la un nivel complet diferit. „Doamne“, sau înger, atunci spune: „Eu mă voi merge și eu vă voi da odihnă“ (Exod 33.14). „Prezența mea“, așa cum se vede în Exod 32.34 a fost un alt înger, „Iată, îngerul meu va merge înaintea ta.“ Și această idee că un înger trimis altul, așa cum se vede în Isaia 63, în cazul în care literalmente totul, așa cum am discutat deja un pic despre el, ecoul mântuirea poporului Său Dumnezeu prin mâna îngerului: „În toate necazurile lor El a fost chinuit și îngerul prezenței sale le-a salvat; În dragostea Lui, le-a răscumpărat, și ia purtat în toate zilele din vechime. El sa dovedit a fi dușmanul lor (pedeapsa lui Israel Desert Angels - 1 Corinteni 10,10), și a luptat împotriva lor „(Isaia 63,9,10). Înger „față“, sau un înger trimis din prezența lui Dumnezeu este o aluzie clară la Exod 33.14, când în numele unui înger puternic, care nu au putut vedea fața lui Moise, vine promisiunea de a trimite un alt înger, care le-ar fi ajutat în toate activitățile zilnice pe drum .

O altă explicație poate fi avizul, potrivit căruia toate statele sunt unul și același înger, care în multe privințe este un Dumnezeu. Pentru acest aviz spune Ex 33,11, în cazul în care se spune că îngerul a vorbit cu Moise față în față într-un stâlp de nor, în timp ce în Exod 34,5, în cazul în care se spune că Moise a putut vedea doar partea din spate a îngerului care spune că este îngerul a intrat „în nor“, cel mai probabil în același nor, ca în Exod 33, unde sa dus să vorbească cu el față în față. Astfel primește, când Îngerul a avertizat Moise, vorbind cu el față în față, „Fața Mea nu se poate vedea“ (Ex 33,20), El a însemnat că el nu a putut veni la el ca s-ar fi plăcut lui Moise - în toată slava lui, căci atunci prietenia lor (Exodul 33. 11) ar putea să nu mai continue. relația omului cu Dumnezeu nu ar trebui să fie transformat în familiaritate, Dolen Dumnezeu ține mereu noi la o lungime de braț, la o distanță de sfințenia Lui incredibilă, care nu ne permite să se apropie de El îndeaproape. Dacă prin Duhul Sfânt în Noul Testament se referă la îngeri (același Mângâietor Îngerul a fost cu Moise în pustie - a se vedea capitolul 13.), apoi aceeași idee este văzută în 1 Corinteni 12,4: „felurite daruri, dar Duhul este unul și același „- Spirit, îngerul feței lui.

Motivul pentru credință

Una dintre cele mai memorabile învățături rostite de Moise, cu puțin timp înainte de moartea sa, a fost complet încrederea că îngerul prezenței sale, fostul cu oamenii până acum, asigurați-vă că pentru a le introduce în țara promisă. Acest singur arată că ceea ce a jucat un rol important în viața lui Moise pe Angel. „Domnul Dumnezeul vostru, care merge înaintea ta. Isus merge înainte (care spune că Moise a crezut că Iosua va acționa cu îngerul, umăr la umăr. - Compara cu Psalmul 90, unde Moise vorbește despre Iosua, care locuiește în cortul întîlnirii). Fii tare și curajos, nu te teme, nici nu-ți fie frică de ei, căci Dumnezeul tău Domnul, care merge cu voi, [și] va nu te lăsa, nici nu te va părăsi „(Dt 31,3-6). Îngerul prezenței sale a confirmat Iosua necredincios (1). „Și așa cum am fost cu Moise, așa că voi fi cu tine: nu te voi lăsa, nici nu te va părăsi“ (Iosua 1,5). De asemenea Solomon prin cuvinte similare cerșetorie înger rămân în templu (3Tsar 8,57). Cuvintele „nu te lăsa, nici nu te va părăsi“, care amintește Evrei 13,5:“... fiind mulțumiți cu ceea ce avem (a spus despre soția și banii lui). El însuși a spus, eu nu te las, nu te voi părăsi. " Deci, îngerul nostru ne dă tot ce este necesar pentru suflet și trup, astfel încât să putem intra în țara promisă pentru noi, și pentru a găsi pacea, nu bazându-se pe propria noastră putere, ci pe îngerul în toată încrederea în El. „Așa că putem spune cu îndrăzneală, Domnul (înger) este ajutorul meu, și nu mă voi teme ce să-mi facă? „(Evrei 13,6). Nu putem fi frică de chiar și de către oameni de ispite spirituale. De aceea nu este o coincidență Pavel începe cu acest loc care ne amintește că „unii, necunoscând ospitalitate prestate îngerilor“ (Evrei 13,2).

(1) Notă. Joshua consolidează întotdeauna să fie ferm în credința Îngerul prezenței Sale.

articole similare