da copiilor posibilitatea să se gândească la viitor, încercați să-l structura, pentru a discuta opțiunile posibile pentru viitor;
ajuta pe copii să înțeleagă că viitorul începe în prezent;
introduce conceptul de „alegere de viață“
Lecția 13. Viitorul meu
„Numele de adult.“ Dă copiilor următoarea declarație: „Închide ochii. Incearca sa vezi ca un adult. Cum ai de gând să se comporte? Cum să stai? Cum să meargă? Ce va fi îmbrăcat? Stai jos chiar acum, așa că, dacă ai devenit deja adulți. Cum ai de gând să vorbești? Cum alte persoane vor uita la tine? Probabil, după nume și patronimicul? Acum deschide ochii, și să se joace. Te sun după nume și patronimic. Cel Fac apel, trebuie să te ridici de pe scaunul său și să se plimbe camera ca adulții merg. Apoi, fiecare dintre copii trebuie să se agită mâinile și prezentați-vă, de exemplu: - „I - Igor“ „I Maria Nikolaevna“,
Când toți copiii să se joace ca adulți, cereți-le să împărtășească impresiile lor. fie că sunt adulți și de ce așa? Cine dintre copii sunt cel mai în măsură să facă față cu rol de adult?
„Sunt în viitor.“ Unul dintre participanți (din nou, ca adult) merge la bord și comandantul, referindu-se la el cu numele și patronimicul, ia interviu-l: cine lucrează, ceea ce face la locul de muncă, cum a reușit să realizeze un astfel de loc de muncă interesant, el a aflat că profesie, etc.
„imagini“ incerte. Alegeți o imagine de câțiva adulți. Lăsați copiii să-și exprime ipotezele lor despre ce fel de oameni, ceea ce relațiile lor legătura între ce personajele lor decât sunt atrași de ceea ce fac în timpul lor liber, etc.
Desen „Eu prezint, eu sunt viitorul.“ Fiecare participant primește o bucată de hârtie împărțit în două părți. Copiii trebuie să se prezinte în prezent și viitor.
„Vreau în viitor - fac acum.“ Copiii care se poartă o conversație despre ceea ce viitorul începe în prezent. Pe masura ce copiii înțeleg acest lucru? Pentru a obține unele rezultate în viitor, trebuie să facem ceva pentru ea acum. Leading copii apoi aruncă o minge, de asteptare orice fapte viitoare, și ei au venit cu ceea ce trebuie să facă în prezent. De exemplu: „În viitor - directorul companiei“ - „Acum încerc să învețe, și nu să se retragă înainte de dificultăți,“ etc.
Ultima sarcină care provoacă de obicei dificultăți de copii. Ei discuta despre modul în care emoționat să devină director al firmei, dar greu să se conecteze dorințele lor cu cerințele prezentului. Facilitatorul ar trebui să-i ajute.
Lecția 14. Viitorul meu
"Opposites". Copiii au nevoie să vină cu antonime la cuvintele: fermecător, liniștit, vorbareti, nesăbuit, încăpățânat (neatractiv, puternice, silențioase, harnic, flexibil).
„imagini“ incerte. Utilizați o nouă imagine cu imaginea câtorva adulți într-o situație diferită. Sarcina rămâne aceeași ca și în lecția precedentă.
„Sunt în viitor.“ Acest exercițiu este modificat în așa fel încât copiii sunt mai în măsură să-și imagineze viața adulților, relațiile de familie, relațiile cu copii. Plumb cere de conducere, jucând rolul unui adult, familia lui, copiii lui, școlarizarea lor, modul în care își petrec timpul liber. S-ar putea întreba dacă vodyaschy pedepsi copiii lor cum să se ocupe de neascultarea lor. Ce alte provocări se confruntă în relațiile sale adulți cu copii?
„Dacă am fost un vrăjitor.“ Copiii sunt invitați să se prezinte magicieni și să decidă ce le-ar dori să se schimbe în vecinii săi, ei înșiși. Se discută despre ce modificări a fost mai ușor să vină cu - pentru alții sau pentru tine?
„Casa mea viitoare“. Întrebați-i pe copii să-și imagineze ce casa le-ar dori să trăiască în viitor, cu oricine. Ce animale sunt în casă? Ce plante? Aceasta este în jurul casei cu el? Ce va fi în cartier? După mai multe povestiri scurte pentru copii sunt invitați să picteze casa lui.
Performanța ultimului exercițiu poate provoca o dezamăgire majoră, deoarece copiii sunt adesea atrași de discuția de moduri de a proteja casa ta, vopsea ziduri înalte, uși masive și o varietate de dispozitive de securitate, dar mult mai puțin amintesc oamenii și animalele cu care aș dori să trăiesc.
Lecția 15. Vreau să crească o persoană sănătoasă!
„M-am născut psiholog. „Aceasta este o modificare a jocului copii bine-cunoscut lui“ M-am născut grădinar. „Numai în locul numelor de culori fiecărui copil i se atribuie o anumită calitate atractivă, și numărul de copii vodyaschy intonatia spune:“ M-am născut un psiholog, nu un pic supărat, eu sunt obosit de toate caracteristicile, cu excepția. „Atunci totul este scenariul bine-cunoscut“. ! Cu excepția Bunătatea "" Bunatatea "răspunde:" Oh "-" Care este problema '' în dragoste '-' Cu cine "-" The Bounty "-" Oh „- și așa mai departe!?!?!
„Spune-mi, astfel încât s-ar putea crede.“ Liderul sta pe un scaun în centrul cercului, copiii care vin pe rând la el și a rostit aceeași frază: „Ai ochi frumoși“, încearcă să-l spun, astfel încât vodyaschy l-au crezut. Apoi au discutat care au crezut vodyaschy și de ce. Apoi, pentru a alege un nou vodyaschy și a inventa un nou compliment.
„Cu privire la alfabetizare emoțională.“ Cheltuiți copiii vorbesc despre relația dintre sănătatea fizică și psihică. Introduceți conceptul de „alfabetizare emoțională“, ca abilitatea de a înțelege propriile lor sentimente și sentimentele altei persoane. alfabetizarea emoțională - una dintre premisele pentru sănătatea psihologică. Lipsa de înțelegere a oamenilor sentimente unul pentru altul poate duce la un conflict. Pentru a ilustra acest punct în atenția copiilor invitați la următoarea poveste:
„Mike era un băiat mare, dar niciodată nu lăsa pe nimeni rănit. Dar, de multe ori el trotted. E timpul pentru a intra gradinita. Misa nu a vrut să meargă, teamă că va răni băieții. Când a intrat primul grup, i se părea lui că băieții într-un aspect ciudat la el. „Cine se va bate“ - gândi Misa, încleștat pumnii și pregătiți să se apere. Și băieții se vedea: a intrat un băiat înalt, cu pumnii încleștați - pentru a lupta, probabil, vrea. au adunat și thrash Misa. "
După ce am citit povestea cere copiilor să creadă că am putut simți în această situație și că Misha - copiii la grădiniță, de ce a existat o ceartă, și cum poate fi evitată. Observați cât de ușor este de a face o greșeală în determinarea stării celeilalte persoane. „O dată pe stânga acasă singur, Masha a decis să spele vasele și a rupt accidental antena preferata mamei mele. Foarte ea a simțit rușinat, supărat Masha, ghemuit într-un colț între canapea și dulap. Mama a venit, a văzut cupa rupt, a început să caute Masha, a început să strige: „Nici o rușine în voi, Masha, nici conștiința nu numai ca este rupt paharul, așa că încă și ascunde de mine, lăsând răspunsul!“. Masha a început imediat să plângă. Și mama mea, chiar mai furios: „Oh, așa că încă mai plânge, îmi pare rău pentru el!“ ".
Lăsați copiii să încerce să determine ce este mama greșit și Masha, de ce ei nu înțeleg reciproc, să se gândească la modul în care amândoi ar fi fost mai bine să facă în această situație, pentru a compune un final bun pentru această poveste.
"Bin". Leading pune pe clasa de mijloc găleată mici sau coșului de gunoi. Lăsați copiii să-și exprime ipotezele lor, de ce este necesar. tot ce trebuie în coșul de gunoi ce om? De ce este necesar să se dispună de gunoi? Și dacă vă imaginați viața fără coșul de gunoi? Gunoiul va umple camera, va fi greu să respire, greu să se deplaseze în jurul valorii de, oamenii vor începe să se rănească.
Așa este și cu sentimente. Fiecare dintre noi poate construi sentimente care au devenit inutile, inutil. Și unii oameni le place să salveze sentimentele lor, cum ar fi frica sau resentimente. Copiii sunt invitați să arunce resentimente vechi inutile, furie, frică în coșul de gunoi. Ar trebui să fie pe coli de hârtie pentru a scrie în jos sentimentele de care vor să scape de, de exemplu: „Eu iau infracțiune la. „“ Sunt supărat pe. „“ Mi-e teamă. „Și apoi se ruleaza-le in smocuri, si arunca la gunoi, în timp ce la datorie ar trebui să arunce imediat departe conținutul cupei în lada de gunoi.
Discutați despre relația de sănătate fizică și mentală va avea succes, dacă vă întreb doar pe copii să aducă propriile lor exemple de boli „în sistemul nervos.“ Cu toate acestea, unitatea ar trebui să fie gata, că în cazul în care acesta din urmă exercitarea poate fi unele dificultăți. De exemplu, o fată în clasa noastră pe acest subiect dintr-o dată a izbucnit în lacrimi. Ea a scris: „Mi-e teamă să crească“, și în acest caz, desigur, arunca bucăți de hârtie nu-i scuti de această teamă, au nevoie de mai mult de lucru individuale.