Cele Zece Porunci (Decalogul, sau legea lui Dumnezeu) - cerințele de zece legi de bază, care, potrivit Pentateuhul, au fost date de Dumnezeu lui Moise, în prezența copiilor lui Israel la Muntele Sinai cincizeci de zile după ieșirea din Egipt.
Eu sunt DOMNUL Dumnezeul vostru, care v-am scos din țara Egiptului, din casa robiei; să nu ai alți dumnezei înaintea mea.
Să nu-ți faci chip cioplit, nici vreo înfățișare a lucrurilor sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele de sub pământ; să nu se închine înaintea lor, nici să le slujești; căci Eu, Domnul, Dumnezeul tău, sunt un Dumnezeu gelos, care pedepsesc copiii pentru nelegiuirea părinților la al treilea și al patrulea neam al celor ce Mă urăsc, dar care arată milă la mii dintre cei care mă iubesc și păzesc poruncile Mele.Nu râvni casa aproapelui tău; nu poftești nevasta aproapelui tău, nici ogorul lui, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici măgarul lui, nici vreunul din dobitoacele lui, nici vreun alt lucru care este al aproapelui tău.