Dar depresia este o altă problemă. Suferința de depresie este de asemenea la modă, iar această modă nu dispare - să ne amintim, de exemplu, faimoasa splină Onegin și tinerele doamne, căzând într-o melancolie obscură. Astăzi această problemă este discutată în numeroase talk show-uri, bloguri personale, ziare și reviste. Și, uneori, uitându-mă la frumusețile îmbrăcate în sus și în jos, răsuciți ușor ochii, vreau în loc de medicamente și sfaturi să le dau o mătură și o cârpă pentru a face fetele să facă ceva util.
În același timp, medicii avertizează: dacă observați-vă pe dumneavoastră sau pe cei dragi cu simptome de depresie - nu întârziați, cereți ajutor.
Să încercăm să ne dăm seama ce cauzează depresia și când nu poți să faci fără ajutorul specialiștilor și când trebuie doar să te iei în mână și să te descurci singură cu fericirea.
Ce cred medicii
Ce determină starea de spirit a unei persoane? De la hormoni și neurotransmițători - substanțe similare hormonilor. A fost o stropire de endorfine sau dopamină, suficientă în sângele de serotonină - și un om este vesel. Bucuria, emoțiile pozitive măresc producția de "hormoni de fericire". Și nenorocirile, traumele mentale și unele boli reduc numărul sau, mai rău, strică mecanismul producerii neurotransmițătorilor. Dacă acestea nu sunt suficiente pentru o lungă perioadă de timp - o persoană intră în depresie. Și nu numai o persoană - depresie apare la șobolani, nurci, maimuțe și chiar elefanți.
Cum arată depresia? O persoană își pierde capacitatea de a se bucura - de la alimente, de la sex, de la activități interesante și lucruri plăcute. Apetitul sau dispare sau apetitul creste, somnul este deranjat. Se oprește din spălare, își pieptănă părul, se îmbracă cumva, nu comunică cu familia și prietenii, se zbârnâie, se înfurie pe toată lumea, la prima ocazie se așează sau se culcă, nu are suficientă forță pentru nimic. Principala diferență între adevărata depresie și stările depresive: pacientul nu este în stare să activeze, chiar dacă este vorba despre viața rudelor sale.
Cum este tratată depresia? Medicamente, antidepresive, stimulente cum ar fi ginseng, sunătoare, sau Ginseng Siberian, fototerapia (solar este, de asemenea, frumos), hirudoterapia, acupunctura. În cazurile severe, se utilizează șoc electric. În cazurile de severitate moderată, este suficient să lucrați cu un psiholog, în special în combinație cu terapia pe animale. Îndepărtați bine stările deprimate de pisici, câini, cai și, în special, delfinii. Un ajutor foarte mare va fi oferit de arta și practicile spirituale.
Când vă puteți descurca singur
Stările depresive sunt atunci când o persoană este tristă și rea, dar nimic serios încă. Ceva ca o frig mental: curge din nas, se contractează în gât, dar temperatura este normală și este încă devreme pentru medic să meargă.
Motivele pentru aceasta sunt masă. Adesea, este vorba despre un conflict intern, o traumă psihologică sau amintiri grele, care, ca un splinter, se strecoară în duș. O splină acționează ca un anestezic, înfundând toate simțurile - nu se vindecă, dar poate să-și păcălească suferința.
A doua cauză cea mai frecventă este oboseala. O persoană preia prea multe obligații la locul de muncă, la domiciliu, și în același timp încearcă să facă totul perfect - și așa mai departe până când cade.
Al treilea motiv este retragerea subconștientă de la lucruri neplăcute. În loc să găsești o slujbă nouă sau să faci o curățare de primăvară, o persoană se va culca pe canapea și va bea, cât de rău este și cât de greu este pentru orice.
Al patrulea și, probabil, cel mai neplăcut motiv este manipularea. Suferindu-se, plângându-se și răsucind în fața ochilor, manipulatorul își rezolvă astfel problemele în detrimentul simpatizanților - vor hrăni, vor călca și vor muri "orfanul".
Și în sfârșit, o persoană poate fi un temperament melancolic și o natură pesimistă - o dispoziție scăzută pentru el este la fel de normală ca și temperatura hipotonică 35.6.
Mecanismul de conectare a unei stări depresive este același cu cel al depresiei. Stresul sau drama de viață oprește stropirea "hormonilor de fericire", un bărbat devine mai puțin energic și îi strică starea de spirit. El incepe sa plictiseasca pentru ca are mai putin timp si "se comporta prost", doarme mai putin, misca mai putin, incearca de multe ori sa ridice tonul cu alcool, iar alcoolul afecteaza si creierul, si nu in cel mai bun mod. Se dovedește un cerc vicios: cu cât persoana este mai rea și cu cât are mai puțină putere pe care trebuie să o facă față, cu atât mai mult se "acoperă" cu deznădejde și suferință. Dacă nu vă opriți la momentul potrivit, o stare depresivă cu ușurință neobișnuită se poate dezvolta în depresie clinică.
Amintiți-vă: o stare depresivă nu este o boală, ci un predicator al bolii. Ca dintr-o specie de carii, puteți pierde în cele din urmă un dinte, iar câteva săptămâni fără speranță pot duce o persoană la cele mai grave consecințe. Prin urmare, este foarte important să monitorizăm și să combatem aceste condiții.
Pentru a face față stării proaste, descurajării și declinului puterii, trebuie să depanați dezvoltarea "hormonilor de fericire".
Al doilea punct: ieșiți din pat, luați un notebook și începeți să vă gândiți de ce avem depresie și de ce avem nevoie de ea. Ce evităm pentru că nu avem puterea? Unde se duc aceste forțe? Și putem rezolva problema singură sau avem nevoie de ajutorul unui psiholog? Acesta este un punct important. Dacă nu eliminați rădăcina problemei, atunci, indiferent cât de mult depanați producția de hormoni, starea depresivă se va întoarce din nou și din nou.
În al treilea rând: ne amintim ce putem face pentru noi înșine, ce activități și distracții ne adaugă putere? Dans, înot, tort cu smântână, cumpărături, hrănire veverițe, călărie? În fiecare zi din programul nostru trebuie să existe cel puțin o ocupație plină de bucurie.
În al patrulea rând: ridicați-vă prin înghițire și începeți să vă mișcați. În măsura în care se va dovedi. Trebuie să mergem în aer proaspăt - cel puțin o oră sau două pe zi. Suntem angajați în activități de curățenie și de uz casnic. Dacă nu există nici o putere, atunci plăcuța mea, mergem să ne odihnim, apoi următoarea mea. Este vital - să faci o muncă fizică simplă, să te depășești.
Al cincilea: sală de gimnastică. Centru de fitness, piscină, dans, jogging, exerciții fizice, în cel mai rău caz, exerciții de dimineață - exerciții și antrenament stimulează producerea de endorfine. Apropo, sexul este, de asemenea, un exercițiu minunat.
A șasea: terapie de șoc. Principiul este același cu cel al unui șoc electric: să biciuiți creierul, să declanșați eliberarea cea mai puternică a "hormonilor fericirii". Saltăm cu un parașut, ne scufundăm în Marea Roșie, mergem în jos în peșteri, mergem la o călătorie cu un galop pe o cămilă, îi spunem directorului general tot ceea ce ne gândim - și suntem mulțumiți de el.
Al șaptelea: mâncați delicios. Antidepresivele naturale sunt ciocolata, dulciuri, carne grasa si peste, piper rosu si miere. În toamnă și iarna includem în dietă cât mai multe produse luminoase posibil - roșii roșii și mere, portocale portocalii, prune violet.
Al optulea: ne ocupăm de noi înșine. Medicii din secolul al XIX-lea au sfătuit în mod deliberat pe pacienți să ia băi zilnice - să urmeze exemplul lor. Adaugam sare de mare, uleiuri aromatice, infuzii de plante - musetel, melisa, menta, valerian. Asigurați-vă că ați frecat-o cu o freză sau cu o cremă rigidă. Cu toate acestea, durata unei astfel de băi nu ar trebui să fie mai mare de 15 minute. În mod ideal - este foarte bine dacă un om iubit vă va masaja.
Al nouălea: încetăm să ne certăm și să învinovățim pe noi înșine. Lupta împotriva depresiei este un proces lung, există recidive, din cauza lipsei de putere putem întârzia și greșim, batem feluri de mâncare și strigăm la copii. Expresia lui Karlsson: "Trivia, afaceri de zi cu zi" - și ne promitem să facem mai bine data viitoare.
Al zecelea: zâmbim și râdem. Comediile, romanele de romantism, anecdotele, circul, vudevilia și muzicalele ajută la obținerea unor pastile mai bune.
Depresia nu este așa de teribilă cum este pictată: ridicându-te din pat dimineața, provocând să te angajezi în lucruri utile și exerciții zilnice, poți face față depresiei în câteva săptămâni. Dacă nu se face mai bine - da, trebuie să vezi un doctor. Dar, cel mai probabil, rezolvi singur problema.
Veronika Batkhan, lady.mail.ru
Up ▲ - Reader Reviews (5) - Scrie o recenzie ▼ - Versiune pentru imprimare
Bună ziua, am 13 ani. Judecând după teste, am o boală depresivă, severă. E groaznic. La început am crezut că se comportă ca un adolescent normal și-a spus să nu fie înfășurată, dar în fiecare zi starea mea sa agravat, eu nu știu de ce mă trezesc dimineața, i-am spus acest prieten, a înțeles că acest lucru serios nu este tratat, am foarte bine părinții, trebuie să înțeleagă, dar tot nu îndrăznesc să le spun. Pur și simplu nu văd punctul de a face ceva. Mulți oameni au depresie pentru un motiv aparent și am înțeles treptat. Ceea ce nu am făcut-o. Mi-am cheltuit banii pentru a mă înveseli, înconjurați-mă cu oameni mai buni, dar în fiecare zi mă simt mai rău și îi urăsc mai mult pe oameni. Sunt o viață extrovertita, dar acum este cel mai bun lucru din viața mea este un vis și am folosit pe timp de noapte, când toată lumea doarme în întuneric complet și tăcere ieși pe stradă și cred că, fiecare astfel de campanie se termină cu lacrimi și gânduri oribile. Am un sentiment că toată lumea vrea să scape de mine, singurul om care pur și simplu sincer cu mine, acesta este fratele meu, am jucat în jurul cu ea, dar mă face greu și plec și eu plâng. Îmi place să cânt la chitară, dar fără fanatism, singurul lucru care mă deranjează este că toată lumea înaintea mea are o înțelegere atunci când joc. M-am gândit că dacă iau riscuri și de a face lucruri nebunești ar fi mai ușor, am scris o scrisoare către profesorul, care ma deranjat mult timp de comportamentul lui, am deysvitelno făcut ceea ce am avut niciodată făcut înainte, să-mi inițial eto pic ajută, iar acum fac la fel de rău, dar m-am oprit observ ceea ce fac și spun ciudat și nesvoytvennnye mi lucrurile și oamenii se deplasează departe de mine.
M-am săturat să mă lupt.
Bună ziua, am 13 ani. Și nu am nici o dorință de a face nimic. de fapt, este foarte dificil să trăiești un adolescent care nu este perceput de colegi. De la prima clasă am fost hărțuită în acest an școlar, studiez la o altă școală. Sa dus la Liceu. Am crezut că totul ar merge bine și ce fel de întâlniri, luni 6, mi-a fost bun, am fost pozitiv. dar apoi. M-am certat cu omul care mi-a ridicat-o. Ei bine, da, doar o ceartă. și m-am întrebat dacă erau pori până tot timpul, până am auzit-o accidental spunând că nu am nevoie de ea. sufletul este atât de prost. Și vrei ceva nou. Noi cunoscuți, prieteni. Dar cu această dorință, eu sosoratala zakompleksovoy. Să spunem doar că nu sunt slab, dar încerc să merg la țintă. Mă duc la mingia de foc. Sa dovedit că colegul meu merge acolo. Și apoi a învățat întreaga clasă. Toată lumea a râs. Pur și simplu nu pot, mâinile mele coboară. Și încep să mănânc mai mult dulciuri, deși am încercat să refuz. În cele din urmă, am rămas în afara prietenilor, iar în sala de clasă mă simt ca un părăsit. Nu știu ce să fac și cum să fiu.
De fapt, problema nu este cu mine. La prietenul meu. Nu-mi spune cauza depresiei sale și nu știu ce să fac.
Vreau să-l ajut, dar nu știu cum. A scăzut toate punctele de pe seturile de site-uri, cum să se ocupe de depresie. Și până acum nu am încercat să fac ceva, pentru că mi-e teamă să mă înrăutățească. Până acum, încerc doar să-l suport, dar tot ce pot face este să-i scriu în legătură cu el.
Cum îl pot susține, astfel încât să nu conduc această depresie. Și chiar să o eradic din viața prietenului meu?