Când vorbesc cu locuitorii din așezările, am apare uneori, același sentiment ca și în 1968, când am citit raportul în Berkeley. Mă simt aceeași curiozitate, aceeași bucurie - un sentiment care nu se confruntă spre interior, și cu generozitate unii cu alții, cu entuziasmul universal și foarte interesant.
II Silberberg. Rudolf Steiner - viața, învățătura, activitățile bdn-steiner.ru îmi amintesc profesorul Paul Lazarsfeld în timpul uneia dintre vizitele sale la Oslo, a declarat profesori universitari neverosimilă norvegiană capacitatea de studenți americani obține inspirat. Unul dintre ele, odată ce-l bătu pe umăr, exclamând, „Minunat curs, profesorul!“ Astfel de reacții în elevii norvegiană normale sunt foarte rare, nu suntem foarte normal, dimpotrivă, există.
6.4 Sătenii ca studenți, dar, în cazul în care sătenii să înțeleagă cu adevărat ce se spune în conferințele? Este prezența lor numai tribut curtoazie, un fel de alibiuri la așa-numitele studenții normali experimentat bucuria studiilor mele, crezând că fac ceva bun pentru săteni? Ei nu pretind să stea acolo doar pentru a umple publicul, și ascultă cuvintele sau sunetele care nu trebuie să aibă vreo semnificație?
Nu pot spune acest lucru cu certitudine. Dar știu din propria mea experiență amară că locuitorii din așezările este ascultători foarte critice. Ca lector, am suferit în satele leziuni palpabile. I-am dat prelegeri care nu îndeplinesc nici un interes și nu a provocat nici o reacție din partea publicului, în ciuda politetea. Există două motive diametral opuse pentru aceste înfrângeri. Pe de o parte, am devenit încurcate în detalii precise academice, pentru că am păstrat cele două tradiții: o mulțime de timp petrecut pe explicarea a ceea ce, de fapt, aș by.skazat și instalat lateral legătură cu toți cei care au venit vreodată în contact cu acest subiect. Pe de altă parte, a pierdut aspect substanțial. Pentru că am fost frică de plictisitor ei „slushatelyam-, am coborât o varietate de lucruri complexe, sau să le îmbrace în formă de anecdote, care erau glume, și nu a contribuit la explicarea intuitivă a principalelor puncte ale raportului. Dar când am îndrăznit să vorbesc în mod direct la substanța problemelor rămân grave și să prezinte un argument logic, în măsura în care este posibil, cu ajutorul unor materiale specifice mici sau alegorii, am ieșit victorios. poate ajuta ca ilustrare artistică.
Dar toate acestea are o semnificație mai profundă. Cum, de fapt, știu cum să obțină o înțelegere a altor persoane? Datorită conceptelor prin articularea sunetelor, datorită atmosferei care are loc în cameră, datorită unui conflict de vibrații de aer cauzate de oameni foarte inteligenți? Când am scris aceste cuvinte am primit de la invitația unui prieten pentru a vizita expoziția de picturi ei. B, este citat versuri suedeză, artă și critic literar Guntsara Ekelefa:
„Cred că nici un impact, dar în identificarea. Te simti o“ legiune străină“, mulțimea de forțe de securitate secrete. Desigur, arta este tradiția asociată cu astfel de materii inutile, ca, de exemplu, problema originii artei și altele. Cu toate acestea, doar o singură tradiție adevărată, și anume, interne. ceea ce nu este de a spune mai bine decât ceea ce este de vorbire, legătura sufletului. "
II Silberberg. Rudolf Steiner - viața, învățătura, activitățile bdn-steiner.ru Oamenii nu sunt cum ar fi toate, reprezintă un fel de puzzle viu. Noi nu am rezolvat. Așa-numitele copii cu autism zagadochny..Chto clar care apar în atât de multe feluri? De ce nu spun ei, de ce nu explica? De exemplu, Eva. Anterior, ea a fost diagnosticat cu o extrem de înapoiată. Aici și zâmbetul ei timid în anumite momente, tactica cu care protejează fotoliul preferat într-o cameră întunecată, și semnalele fără echivoc atunci când se încalcă drepturile.
Pentru a comunica mai bine cu oameni care nu sunt conforme cu norma, în ordinea, probabil, doar două modalități de bază de gândire. Sau ia în considerare acești oameni viciate; Acest lucru înseamnă că dispozitivul lor expresiv este defect, și astfel încât comunicarea poate fi efectuată doar la un nivel foarte de bază de înțelegere. Sau sunt ei cu adevărat celălalt, o altă rasă de oameni, și, prin urmare, potrivite pentru un alt tip de comunicare. Nu va exista niciodată dovezi științifice care ne-ar putea ajuta în rezolvarea acestor probleme. Astfel, avem nevoie pentru a găsi alte criterii pentru a decide care stau la baza premisa. Un criteriu important poate fi derivat din comportamentul obișnuit în comunicarea în cazurile când există dubii; Când aveți dubii, pentru a alege ceva care este mult mai benefic pentru partea mai slabă. Îndoieli soluționate în favoarea acuzatului. Dacă aveți îndoieli, nu cred că celălalt perturbat capacitatea de a comunica.
6.5 Consumatorii sau producătorii?
Când te plimbi în case pentru persoanele cu dezvoltarea obstrucționată, de multe ori izbitoare TV, de lucru ori de câte ori există nici un fel de program. Acești oameni nu pot merge în lume, și lumea vine la ei.
„În cazul în care circumstanțe speciale impun în caz contrar, pacienții au dreptul absolut de a avea de a avea propriul televizor în cameră. Dacă îl utilizați din cauza marea putere a sunetului împiedică alte persoane care se bucură de ele trebuie să respecte desigur, cu anumite restricții până la îndepărtarea televizorului. Dar foarte Desigur, această instituție nu poate interzice, în general, televizoare in camere pacient. "
Această decizie a fost parte a răspunsului la cererea medicilor care lucrează în instituții pentru persoanele cu dezvoltarea impiedicata, care, în același timp, a fost comandat un sat de check-Camphill în districtul său administrativ. El și-a exprimat nemulțumirea față de o mare parte din ceea ce se întâmplă acolo, în special faptul că televiziunea este eliminat din sate.
Și apoi ce sa întâmplat?
În esență, nimic. TV încă nu a găsit acces la așezări - cu excepția camere săteni cu deficiențe de auz.
„Suntem în așezările au încercat să trezească inițiativa fiecăreia dintre acestea și promovarea contactelor interpersonale. Televiziunea împiedică punerea în aplicare a ambelor obiective. Problema instituțiilor este faptul că acestea pot oferi pacientilor doar un număr mic de activități care permit. În această situație, este clar că televiziunea este menținută. În situația comunității rurale este destul de diferit. e aproape în fiecare noapte vin activități culturale și sociale ".
Acțiunea și interacțiunea sunt bazele esențiale ale așezărilor.
Ea a spus doctorul la biroul administrativ și ministerul, desigur, de asemenea, au argumente de partea lor. Cei mai mulți oameni consideră televiziunea ca o chestiune de curs. Mulți studenți petrec mai mult timp în fața ecranului decât în școală. Pentru persoanele în vârstă, imaginile de televiziune sunt singura societate. Cine va argumenta aici, că cei care trăiesc în așezări, nu se pot uita la TV? Dar dacă această cultură are puterea de a face de televiziune este în mod clar cel care pierde în dezbaterea cu privire la ceea ce este util pentru săteni? Există oameni merg la teatru doar din cauza lipsei de alternative?
Acest subiect a fost discutat atât la întâlnirile sat, iar în unele familii. În general, în ceea ce privește televiziunea, se pare că există o poziție negativă. Dar distribuite și opuse voci. Aproape toata lumea stie televizorul vizite la familiile în afara localităților. Unii ar dori să vadă pe programul lor preferat. Sătenii, care nu sunt considerate a avea anomalii sau dificultăți în dezvoltare, dar împotriva televiziunii. Pentru ei este un fel de drog. Astfel de sate nedorite. Deci, totul rămâne la fel ca înainte, și în viitorul apropiat, probabil, nimic nu se va schimba.
6,6 lovit de altcineva în ultimul an, treisprezece piese de teatru diferite au fost livrate la Vidarozene. Unele spectacole au avut loc de mai multe ori. Așa că viața în sat este constant umplut cu pregătirea unei producții teatrale, culminând cu un spectacol într-o sală mare.
Toți sătenii iau parte la ea. În lumea fictivă a teatrului este un rol pentru toată lumea. Sunt regi și demoni, vrăjitoare, tăcut, soldați, prizonieri de lagăre de concentrare, au amenințat cu moartea, și participanților la proces. Am doar o dată odinedinstvenny a participat la un astfel de cadru, și fiecare minut am fost urât.
II Silberberg. Rudolf Steiner - viața, învățătura, activitățile bdn-steiner.ru am jucat un cioban în jocul de Crăciun. O lună mai devreme, am refuzat să joace ofițer SS. Încă o dată, nu am putut rezista presiunii. Dar eu nu am un dezavantaj: Sunt aproape în imposibilitatea de a memora un text pe de rost. textul meu ca un cioban consta doar din patru linii rhyming, dar a fost linii de ilogice, mă tot gândesc. Zile în șir am purtat în buzunar o notă mică, cu textul și încercați să vă amintiți secvența de cuvinte individuale. Au fost patru mesageri, și am fost în speranța că nimeni nu va observa dacă mă mut buzele. Unul dintre cele patru dintre noi a fost Z, alergător. Cu toate acestea, el a amintit textul, dar intră în panică atunci când el își dă seama întoarce și fugi. Karl rupt, el, de asemenea, a fost tăcut. Al treilea a fost un mesager Karen Dane. Ea a salvat situația. Textul nostru se aude un sunet clar ei danez, și incapacitatea mea de a deveni evidente pentru toți. Am fost deprimat de faptul că mulți au considerat eșecul meu ca un act moral, ca și cum nu am încerca să învețe textul pe de rost. Dar am făcut-o.
Când mă gândesc la acest incident care sa întâmplat în urmă cu doi ani, eu o percep ca o înfrângere triplă. În primul rând, eu nu sunt în stare să învețe nimic pe de rost. Chiar mai rău, nu am îndrăznit să-l recunoască. Am fost teribil de rușine să deschidă propria lui slăbiciune. Nu o iau ca o parte din tine. Și în al treilea rând, mi se pare să fi fost o problemă să renunțe la rolurile lor obișnuite. Probabil că a fost cauza de incapacitatea mea de a memora patru linii. Poate că acest lucru sugerează o poziție roca de bază de automulțumire, mă îndeamnă să amânați, lăsând șine robuste situație reală de viață și de vin la terenurile virgine. Poate participa la producții teatrale sunt extrem de importante pentru dezvoltarea în continuare a celor dintre noi care au cel mai mult de pierdut. toți sătenii aventurat să participe. Z a dat pofte, și mi-era rușine. Se pare că viața în sat este deosebit de important pentru amândoi.