Cu acest articol încep o serie de reflecții asupra sentimentelor complexe și experiențele cu care se confruntă o mulțime de oameni - și problemele care urmează aceste sentimente.
Deci, bun venit, rușine!
Există acest sentiment o mulțime de opinii diferite, și mai ales doresc să ia în considerare pe cei care s-au dezvoltat în oameni cu privire la propria lor sau rușinea altcuiva.
Mitul 1.
„Rușine - este bine“ sau „Rușine - este rău“
Hotărârea cu privire la utilitatea rușinii exprimate în proverbe populare și zicători:
- Ai o conștiință, există rușine, iar rușinea nu este - și nici o conștiință.
- Rușine sub călcâiul și sub singura conștiință (spune omul fără rușine, fără scrupule).
- Dumnezeu nu se teme, oamenii nu sunt rușine.
Sau avizul opus cu privire la pericolele sale:
- Picătură de rușine - și să fie satisfăcută.
- Rușine - aceeași moarte.
- Deci rușine rușine, așa că vârsta nu este oskoromitsya (nu skoromnoe- mânca dulce, grăsime, lapte, carne ...).
Personal pentru mine sentimentul de rusine - un marker spunând că fac ceva greșit în legătură cu ea însăși sau cu privire la altcineva: am rupe propriul lor cod de etică.
Este important să înțelegem ce relația noastră cu aceeași rușinea noastră. Dacă rușinea este nivelul normal și ne-a recunoscut, ea ne ajută să determinăm în societate. Excesiv puternic sentiment de rușine sau de multe ori ne vizitează rușine (rușine ca comportamentul caracteristic) sunt manifestări toxice și viața otravă. Apoi, rușine guvernează viața umană și pentru a preveni-l pentru a atinge obiectivele dorite și pentru a satisface necesitățile vieții. Există beneficii ascunse de rușine mai jos.
Cu toate acestea, un sentiment de rușine poate fi eliminat din mintea umană, și el nu înțelege ce se întâmplă cu el. De exemplu, o astfel de persoană folosește de multe ori tema de rușine în discursul său. El caută pe cineva să vină, rușine, sau e de mirare „cum?! Rușine pe ele.“ Din experiență știu că de multe ori se condamnă judeci.
Este important să fie în măsură să se facă distincția între rușine și vinovăție. Dar mai multe despre asta altă dată.
Mitul # 2: Este o rușine întotdeauna concretă specifică și ceva pe cineva
„Rușine văzut cineva“ - spune proverbul, dar este, de asemenea, o greșeală. Aici sunt alte declarații:
- Când exploatat, atunci mi-e rușine.
- El a devenit foame, așa că a învățat și rușine.
Se poate concluziona, ca și în cazul în care rușinea nu poate fi pur și simplu greșit. Așa cum a spus prietenul meu: „În întuneric, sub asternuturi nu este o rușine.“ Nu ar fi de acord cu această afirmație, deoarece poate fi chiar rușine să proprii cenzurat interior, care este întotdeauna cu tine.
De exemplu, oamenii au fantezia că acestea sunt foarte rușine. Sau un sentiment de rușine poate fi experimentat prin vizionarea altor persoane blocate într-un film de poziție sau de navigare caracteristică ciudat cu personaje, jucate de actori, în cazul în care nu asculta ceva istorie.
- Mi-ar fi rușine la locul tau! - spune un prieten de altul, pentru a auzi povestea ei și puțin fard de obraz.
Mi-ar fi întrebat, dar poate ai rușine?
Mitul 3. Educarea rușine, este un dispozitiv pedagogic bun
idee destul de răspândită despre educația rușine:
Copiii sunt pedepsiți de rușine, și nu a amenințat și biciul - se spune.
Dar este o rușine într-adevăr - este un dispozitiv pedagogic?
Rușine - este un instrument de putere și o anumită violență și constrângere:
În care rușine este frica.
Foarte ușor și convenabil, care este tehnica de manipulare greu.
- Rușine pe tine. - Mama spune copil care nu intră în modul în care ea a vrut să fie: urât și neodobryaemo de unii pe alții necunoscute.
Poate suna ca fraza, „Ce cred / cum să se uite la ea?! Vecini.“
În această situație, în primul rând, este logic să afle cine sunt acum rușine. Poate că e mama mea a fost mult timp rușinat de faptul că nu este suficient de bun pentru mama ei din această neplăcută, și ea a trecut repede la sentimentele copilului. Atunci nu este educația, dar ceva cu totul diferit, pentru ca vreau ceva pentru mine, și am observat alții.
Se spune „Rușine să nu fumeze, și mănâncă ochii“ (nu uita direct în ochii altei persoane), ne arată poziția subordonată a celui căruia îi este rușine, și puterea celui care pristyzhaet.
Ideea puterii minții asupra naturii și spontaneitate creează sentimentul. Reconcilierea este posibilă numai atunci când o persoană recunoaște naturaletea și principiu natural.
Mitul 4. Rușine - este întotdeauna neplăcut
Unii oameni cred că rușinea și foarte neplăcut și greu de senzație.
- Și puțină rușine este mare durere mai puternică.
- Am ars cu rușine.
- Este mai bine să sufere pierderi pe rubla decât un bob de rușine.
rușine umană - râs, și rușinea - moartea.
În cazul în care dreptul de a interpreta acest cuvânt, vorbește despre bucuria simțită de oameni uitam ca celălalt cade în rușinos, în opinia sa situația. Dacă nu reușesc să pună în aplicare această dorință secretă, am peeped, ce se întâmplă cu celălalt, sau el le va condamna.
Și având oamenii „potriviți“ care condamnă pe alții. Dar, în realitate, ele sunt gelos, pur și simplu nu se poate admite.
Practic rușine ceea ce privește tabu; teme legate de plăcerea vieții și de comportament, fie în mod direct și naturale încrezător.
După ce a experimentat o plăcere băiețel pokakal cu adevărat orgasmică în pantaloni. El vine la mama mea de a împărtăși bucuria lui.
- Rușine pe tine, - spune mama. - o astfel de mare pantaloni băiat și obține murdar!
Băiatul învață o lecție: oameni mari nu au dreptul de a se distra (despre chilotii el nu este foarte clar de ce ar trebui să fie întotdeauna curat) - este o rușine, și mama mea nefericită. El învață știința chilotei curate în loc de bucuriile umane simple. El învață să fie severă și exigentă cu mine, și apoi la restul oamenilor, uitând că suntem doar oameni.
Tânărul a zâmbit și chiar a facut cu ochiul frumoasei, și ea roși, sa uitat departe și a redus ochii. Ce se întâmplă în mintea ei? Ea vrea o atenție și afecțiune de la acest om, el este simpatic cu ea. Și dacă au trăit într-un trib primitiv, atunci ar fi fost foarte frumos, dar ... nu pot, iar mama mea nu va permite acest lucru.
Există o dorință spontană, există o teamă de condamnare a acestei dorințe și, ca urmare, forțat să abandoneze dorit. energia dorinta nu este descărcată, ci constrânsă numai prin constrângere, și în cele din urmă apare furie.
De multe ori, această furie, prea constrânsă, și poate duce la depresie sau trimis la cineva care nu se păstrează. Apoi, există familiar iritare „le fie rușine!?“
Un studiu al rusinea lor sau faptul că noi condamnăm, dă rezultate preinteresneyshie. După ce a conceput acest articol, am sugerat clientului meu să dedice o sesiune de tema de rușinea ei. Clientul ceva timp în urmă a suferit o depresie, de la care ea a reușit să iasă, dar ea era deprimat și au tendința de a încetini cursul tratamentului.
Experimentul a fost foarte interesant - pentru un sentiment de rușine a arătat o puternică furie, parțial proiectată pe exterior. Dar conștientizarea de mânia a dus la o descoperire incredibila - Îmi place și de dor, vreau să păstreze, și nu îndrăznesc (era o persoană importantă din copilărie). După emoții puternice, nu este caracteristic acestei femei, un sentiment de disperare a dat cale de a liniștit tristețea de a ști dragoste și pierdere, și a fost o mică victorie.
Dragi psihologi care lucrează cu rușinea clienților dumneavoastră, și oferă o cantitate mare de energie și are nevoie de frustrat și vrea - dar, pentru a începe cu practica acest lucru cu rușinea. Dar atunci așa ar sta față în față două persoane minunat și în secret arde cu rușine.
Mitul 5. Rușine și rușine - este unul și același lucru.
Modestia a fost mult timp ridiculizat de oameni, care se reflectă în cuvintele.
- Rușinat soției sale, astfel încât nu se poate vedea copii.
- Ce rușine că Baba râde bunicul.
- Slaven făcut de la un capăt la altul, dar toate stydobushkoy.
În unele popoare modestia este egală cu o boală care trebuie vindecat. Dar și scoate în evidență prezența beneficiilor ascunse de rușine: bucata timiditatea se stinge masa intactă.
Adult femeie în vârstă de aproximativ 50 de ani a spus despre complexitatea relațiilor familiale cu soțul ei, ea la condamnat pentru neglijență și suferința lui însuși. Ea se numește modestă despre sex, in timp ce majoritatea au nepoți cresc. Ea a petrecut împreună cu soțul ei timp de 27 de ani și continuă să fie rușine de el în pat. Este într-adevăr dureros modestie sau rușine?
Unii oameni regreta că nedolyubili și nedolaskali, în timp ce pe patul de moarte. Prea târziu pentru a dori, și nimic dorințe restrânge. Apoi, cel puțin vorbesc despre asta frumos.
Rușine - este nevroza, manifestată în nevoile de conflict. F. Perls, fondatorul terapiei Gestalt, a introdus ideea de naștere non-violente, care reflectă esența modestie - a conflictului „Vreau și eu nu pot“, ca și în cazul în care acestea sunt făcute ca, mă condamna, dar eu sunt în așteptare pentru aprobare.
Deci, energia vitala este cheltuit pe menținerea stabilității unui conflict nevrotic. Omul în cele din urmă nu a făcut o selecție, lăsând-o pentru cineva și să formeze această relație de co-dependentă. El nu se dezvoltă în timp ce stau în copii de așteptare pentru un miracol.
Dar cum este posibil ca oamenii timizi se găsesc în situații care le necesită schimbări majore? Nevoile nu sunt îndeplinite, iar energia barbotare în interior. Obosit de propria sa nevroze, oamenii inconștient încercarea de a satisface cererea suprimat și, ca în cazul în care există un progres. El se pune într-un mediu în care nu se poate refuza - de exemplu, un timid merge să lucreze ca un manager de vânzări sau care acționează într-o școală de teatru. Sau aruncat în vânt - pune-te într-un mediu în care nu este rușine să-ți fie rușine, în cazul în care toată lumea este în așteptare pentru dvs. „Nud“, murdăria și urâțenie.
Aceste metode extreme, care pot ajuta, dar poate provoca stres excesiv și o cădere nervoasă. Intr-adevar, cel mai adesea asociată cu rușinea corporală, natura și subordonarea naturalețea.
Mult mai verde discuta despre rușinea lui cu un psiholog și Gestalt terapeut, a lucrat și a examinat structura sa, pentru a înțelege necesitatea ca se afla in spatele rușinea, și să găsească o modalitate de a întâlni, sau de a lua incapacitatea obiectivă de a pune în aplicare. Rușinea nu este doar o dorință, dar, de asemenea, furie suprimată, durere și frică, care sunt dificil de îndeplinit și pentru a muta.
Cure rușine excesivă și jena, astfel încât căutarea se bazează pe nevoile de furie ascunse, condamnare și constrângere. Este important să nu uităm despre beneficiile secundare ale rușinii, precum și condamnarea beneficiului. Este la fel de important să ne amintim că rușinea este aproape de un subiect tabu, iar în cazul în care un psiholog aspirant rușinat de rolul său sau subiecte tabu, ea devine lui „orb“ zonă inconștientă.
La despărțire, vreau să spun: „fie rușine de rușinea“ - la urma urmei, viața este infinit minunat, diverse și cu multiple fațete.