La a 100-a aniversare a pavilionului românesc proiectat de Alekseya Schuseva la Expoziția internațională de artă - Bienala de la Veneția, Muzeul de Arta Contemporana „Garage“ a produs o istorie ilustrată a construcției sale.
01. Prima schiță a pavilionului românesc a fost realizat de arhitectul italian Daniel Dong în 1909. Academia Imperială de Arte a respins proiectul său.
D. Dong (Veneția) - A. Fradeletto (Veneția)
RSHA. F. 789. Op. 13. D. 223. L. 31-32
Municipalitatea Veneția, serviciul tehnic de lucrări publice. Copiere № 31 Stimate domnule prof [ESSOR] Fradeletto! Vineri, 10 a acestei luni, fiul tău mi-a spus că v-ar dori cel mai mult să primească cât mai curând posibil, viitorul designului pavilionului fațadă românesc, dimensiunile pe care mi-a spus, în conformitate cu conturul pe care mă întorc la tine, atașarea la această scrisoare. I-am promis să trimită o schiță de astăzi și își îndeplinește promisiunea, deși trebuie să spun că am avut prea puțin timp pentru a studia în profunzime subiectul. Arhitectura tipic rusesc este cel mai evident în construcția bisericii, la miezul ei, precum și în forme exterioare, marcate de influenta stilului bizantin, care este vizibil mai ales, de exemplu, în clădiri din lemn. Dar din moment ce vorbim despre o sală de expoziție, un stil de biserică nu pare adecvată, și luând în considerare dorința de a-l rezistent la foc fac, cred că avem nevoie pentru a elimina similitudini cu non-rezistente la foc, și anume lemn, constructii. Așa că am apelat la tipul de arhitectura pe care o găsim în clădiri vechi din Moscova și în alte orașe din România, ceea ce le face mai ușor de stil cât mai mult posibil și cel mai bine încercând să facă față complexității asociate cu lipsa de ferestre exterioare, precum și dificultățile care apar din cauza pentru secvențe de trei showroom-uri diferite lungimi. Deci, atât a clădirii va afecta seletelor laterale ale camerelor și pentru că arhitectura Rusă domină motivul turnuri și turle, am decis că ar fi oportun să se bazeze pe marginile fațadei a celor două turnuri, care a găzduit biroul pentru vânzarea produselor, și așa mai departe. N. top o parte din aceste turnuri aș sugera pictura un strat românesc de arme, iar în părțile superioare ale fațadei pătrate care încadrează portalul de intrare, puteți pune pictura cu stemele provinciilor românești. Sub aceste pătrate de perete poate fi căptușită cu cărămidă. Dacă peretele este un ciment, va fi posibil pentru a simula caramida, sau pus pe perete brazdă, simulând rugina, lăsând, probabil, blocuri de ciment vizibile. Am realizat perspectiva pavilionului, astfel încât să puteți mai bine judeca dacă vă puteți lăsa partea de neîmpodobită sau nu. Toate elementele decorative pot fi realizate din piatra de ciment artificial, care va fi ieftin. Dacă aveți în continuare nevoie de ceva, poți conta pe mine. Întotdeauna la dispoziția dumneavoastră, D. Dong.
02. Pavilionul a fost construit pe donarea BOGDANA Ivanovicha Hanenko, industriașul român și patron și membru de onoare al Academiei Imperiale de Arte.
B. I. Hanenko (București) - Marea Ducesă Maria Pavlovna (București)
RSHA. F. 789. Op. 13. D. 223. L. 42
Înălțimea Voastră imperială!
Respectuos arc înainte de neobosit ta, îmbibate cu un sentiment sincer al serviciului artei românești și caută fezabil să vină în ajutorul viguros activitatea, eu stau prin această iarnă în Italia, a venit la decizia de a pune la dispoziția dumneavoastră douăzeci și unu de mii de ruble ca suma necesară pentru construcția expoziției Veneția Română pavilion, și zece mii de ruble - ca de capital, dobânzi ale căror au fost folosite pentru a face cheltuielile necesare pentru protecția clădirilor care trebuie să fie ridicate.
Banii marcați în valoare de 31 000 trebuie să fie făcută de mine acum într-o bancă de stat.
Alteța Voastră imperială slujitorul vsepredanneyshy Bogdan Khanenko.
03. Arhitect Aleksey Schusev a oferit două pavilioane ale proiectului - în stiluri românești și neoclasice. Marea Ducesă Maria Pavlovna, președintele Academiei Imperiale de Arte, versiunea românească a proiectului aprobat.
11 mai 1913
A. V. Schusev (București) - FG Berenshtamu (București)
RSHA. F. 789. Op. 13. D. 246. L. 14
Dragă Fedor Gustavovici!
Eu trimit 2 schiță vă, dar într-o formă foarte rudimentare, ci pentru că Alteța Sa va fi dificil de a judeca, foarte mult am fost ocupat pentru o astfel de perioadă, în orice caz, ambele pot ieși și înainte de a alege, trebuie să alegem încă un stil de .
04. Conform proiectului inițial Alekseya Schuseva pavilionului a fost verde.
A. V. Schusev (București) - FG Berenshtamu (Veneția)
RSHA. F. 789. Op. 13. D. 246. L. 15-15 vol.
Dragă Fedor Gustavovici!
05. Prima poarta pe veranda pavilionului au fost sculptate din lemn și acoperit cu cupru.
LA Pyanovsky (București) - FG Berenshtamu (București)
RSHA. F. 789. Op. 13. D. 245. L. 90-90 vol.
Pyanovsky Leonid Adamovich
Industria de artă Atelier
Unghiul București Sadovoi Kudrinskaya Bronnoj și minore, d. 31/13.
Dragă Fedor Gustavovici!
Comanda a fost predat la mine de academicianul A. V. Schusevym, este aproape gata, vorbind despre, că [ak] la [ak] poarta nu este încă finalizată, este necesar să le ungeti cu exteriorul de cupru, la cererea lui Alexei, care [ak] la [ak ] copac foarte buna arata urat, si, prin urmare, este necesar să se acopere scalele de cupru (și munca pe care o produc, la același preț doar doresc acel lucru sa terminat și frumos, care este, [ak] la [ak] este capul în pavilionul).
Până joi în această săptămână, sper să treacă ordinea, în prealabil, desigur, o notificare de Alexei.
Catadicsesc să-i spun cuiva să treacă pentru a trimite? Vineri, sper să fie de afaceri personale în St. Petersburg și, dacă pot, să-și prezinte scorul dvs. și mărturisesc recunoștința mea pentru comanda, care mi-a fost foarte interesant pentru a efectua pentru tine si Alexey Viktorovich.
te respect profund L. Pyanovsky.
Grand Printesa Maria P. (Venezia) - Împăratul Nicolae al II-lea (Livadija)
RSHA. F. 789. Op. 13. D. 223. L. 189
Rumyniyane prezenta aici, la deschiderea departamentului românesc în pavilionul nostru a Expoziției Internaționale de Artă de la Veneția, mi-a cerut să transmită la dvs. Maiestății, exprimarea sentimentelor lor de devotati. Alături de ei, pot confirma Majestății Voastre că pavilionul nostru, proiectat de Shchusev datorită succesului foarte Khanenko care a plasat-o expoziție a artiștilor români și lăudabil faptul că autoritățile din această țară ne-au dat o primire foarte prietenos. Președinte (al Academiei Imperiale de Arte -. Nota Ed.) Maria..
Împăratul Nicolae al II-lea (Livadia) - Marea Ducesă Maria Pavlovna (Veneția)
RSHA. F. 789. Op. 13. D. 223. L. 190
moda ceas plin de viață [pentru] deschiderea pavilionului românesc, și vă cer să transmită Comisiei pentru construirea recunoștinței mele sincere. Nikolai.
Ziarul „New Era“
RSHA. F. 789. Op. 13. D. 223. 152 L.
Deschiderea expoziției de la Veneția.
Veneția. În prezența lor imperiale Majestățile Marea Ducesă Maria Pavlovna și Marele Duce Andrei Vladimirovici, Krupensky Chamberlain, prințul Gagarin și asistentul secretarului de stat pentru politica externă Borsarelli afaceri deschiderea diviziei românești a Expoziției Internaționale de Artă.
Primarul Veneția a salutat Marea Ducesă în numele orașului. Apoi a spus Borsarelli, salutat ei Imperial Alteței, în numele guvernului italian. Astfel Borsarelli a subliniat că, pentru legăturile de prietenie vechi unind România și Italia, și a stabilit marinari români, alături de alte noi - și anume, legăturile art.
Ziarul „New Era“
RSHA. F. 789. Op. 13. D. 223. L. 178
Discursul Krupensky la deschiderea expoziției de la Veneția.
După aceea, distinșilor oaspeți și reprezentanții autorităților au procedat la departamentul românesc, în cazul în care a fost comisă o litanie. La plecarea ei Imperial Alteței al departamentului românesc, cu o navă de război «Goito» produs de artificii. Marinarii navă de război „Garibaldi a“ însoțit de Alteța Sa Regală dă clic „Ura!“.
07. Alexey Shchusev nu a primit plata pentru munca sa la proiectul pavilionului.
A. V. Schusev (București) - B. I. Hanenko (Petrograd)
RSHA. F. 789. Op. 3. D. 223. L. 235-235 din.
Dragă Bogdan Ivanovich!
La cererea lui Theodore Gustavovici Berenshtama a îndrăznit să te deranjeze pe sterilul rămase din construcția pavilionului în Veneția. Nu vorbesc despre plata de proiect, care este, [ak] la [ak] nu este o problemă pripită și, în plus, trebuie să vorbesc despre asta și nu va face, este vorba de astfel de conturi, care pentru semnătura mea și ai trimis Berenshtama SD Lukianov Moscova. Dacă sunteți în St. Petersburg, nu refuza ... pentru a le transfera Loboykovu. Evenimentele recente toate scos din șanț, dar la Moscova, în condiții de siguranță și de construcție a mea este în plină desfășurare.
Rămân, robul tău ascultător, A. Shchusev. (Culoarul Gagarinskiy. 25)
B. I. Hanenko (București) - A. V. Schusevu (București)
Stimate domn, Alexey!
Mă grăbesc să vă și Fedor Gustavovici Berenshtama informează că, așa cum se vede din relația mea scrisă la Academie, am donat pentru construirea pavilionului și treizeci de mii (30 000 rub.), Care sunt transmise în același timp, la Academia, și nici un alt să plătească pentru proiecte și " cozi „a nu sunt acceptate.
De la Veneția, la dedicarea pavilionului, V. P. Loboykov și-a exprimat dezamăgirea mea, care nu suficienți bani pentru a plăti pentru cheltuielile suplimentare ale contractantului, iar corul, doar aproximativ trei mii de ruble, și am promis să trimită bani să se întoarcă în România, care este acum la primirea facturii în valoare de 8 172.05 lire, și realizată, prin transmiterea unui cec în valoare de 3064 de ruble. 50 copeici. prin secretara mea la Academie.
Plecarea mea temporară din St. Petersburg și a apărut după această corespondență de calcul lent, pe care eu personal cerut VP Loboykova aduc scuzele mele.
Cu mare respect pentru tine, rob umil, B. Khanenko.
A. V. Schusev (București) - FG Berenshtamu (București)
RSHA. F. 789. Op. 13. D. 246. L. 35-35 vol.
Dragă Fedor Gustavovici!
Am primit pe scrisoarea destul de Hamenko amintind numele lui. Nu este Kharitonenko, el scrie că a dat 30 de mii. Mă cheamă mila [iedera] Guvern [APB] pentru a gestiona și a semnat cu mare respect. Evident, mi-a suflat o taxă, care [ak] la [ak] El a crezut că a fost ideea mea. în consecință, i-am scris, că nu s-ar lua de la el, așa că [ac] la [ak] cred „victima“ lui și fără atât de mare, și că acest lucru se face la inițiativa Alteța Sa. Să supărat pe [Elika] KN [Yagin] Meck numit întotdeauna borduri Yeliz [ațâța] F [edorovny], dacă cineva nu este consumat cu moderatie.
Ei bine, la dracu cu ea, am făcut-o pentru nimic schiță a muzeului său și schițe memorabile 6 [Linda] Tereshchenko 11. pentru că nu a primit nici un ban. Și a luat și general, și Chamberlain, și bienfaiteur'a (filantrop, binefăcătorul (fr) -. Nota ed ..). Loboykovu bani scrie el, a trimis cu scuze, că [ak] ore [care] toate victimele astupat gurile lor.
B. I. Hanenko (București) - A. V. Schusevu (București)
Dragă Alexey Viktorovich!
În proiectarea materialului utilizat fotografie pavilionul românesc în Veneția (principala veranda de la intrare. 1914. colectie particulara) de la „Pavilionul românesc de la Veneția. A. V. Schusev "