10 trucuri care simplifică operațiile matematice

Nu cu mult timp în urmă, pe Layfhaker a venit o revizuire a cărții "Magic of Numbers", care conține un număr imens de trucuri matematice. Cartea nu ne-a lăsat indiferenți și am ales din ea cele 10 cele mai interesante sfaturi pentru simplificarea operațiunilor matematice.

Recent, după ce am citit cartea "Number Magic", am învățat o mulțime de informații. Cartea spune despre zeci de trucuri care simplifică operațiile matematice obișnuite. Sa dovedit că multiplicarea și împărțirea într-o coloană este ultimul secol și nu este clar de ce acest lucru este încă predat în școli.

Am ales cele 10 trucuri interesante și utile și vreau să le împărtășesc cu dvs.

Înmulțirea "3 cu 1" în minte

Multiplicarea numerelor de trei cifre prin numere cu valoare unică este o operație foarte simplă. Tot ce trebuie să faceți este să împărțiți sarcina mare în câteva mici.

1. Împărțim numărul 320 în două mai multe numere prime: 300 și 20.
  2. Înmulțim 300 de câte 7 și 20 de câte 7 separat (2 100 și 140).
  3. Adăugați numerele rezultate (2.240).

Piețe pătrate cu numere de două cifre

Squaring numere din două cifre nu este mult mai dificil. Este necesar să împărțiți numărul cu două și să obțineți un răspuns aproximativ.

1. Scădeți 1 din 41 pentru a obține 40 și adăugați 1 la 41 pentru a obține 42.
  2. Înmulțiți cele două numere rezultate, folosind sfatul anterior (40 × 42 = 1 680).
  3. Adăugați pătratul numărului, cu suma căreia am redus și am crescut 41 (1 680 + 1 ^ 2 = 1 681).

Regula principală aici este de a transforma numărul dorit într-o pereche de alte numere care sunt mult mai ușor de multiplicat. De exemplu, pentru numărul 41, aceste numere sunt 42 și 40, pentru numerele 77 - 84 și 70. Adică scăpăm și adăugăm același număr.

Încărcare instantă pătrată a unui număr care se termină în 5

Cu pătrate de numere care se termină în 5, nu este nevoie să vă deplasați deloc. Tot ce trebuie să faceți este să multiplicați prima cifră cu un număr care este încă unul și să adăugați 25 la sfârșit.

1. Înmulțiți 7 cu 8 și obțineți 56.
  2. Adăugați la numărul 25 și obțineți 5 625.

Divizați cu o singură cifră

1. Să găsim răspunsuri aproximative, înmulțind 8 cu numerele convenabile, care dau rezultatele extreme (8 × 80 = 640, 8 × 90 = 720). Răspunsul nostru este 80 cu coada.
  2. Se scade 640 de la 675. După primirea numărului 35, trebuie să îl împărțim cu 8 și să obținem 4 cu restul de 3.
  3. Răspunsul nostru final este 84.3.

Nu primim răspunsul cel mai corect (răspunsul corect este 84,375), dar veți fi de acord că chiar și un astfel de răspuns va fi mai mult decât suficient.

Un simplu 15%

Pentru a învăța rapid 15% din orice număr, trebuie mai întâi să calculați 10% din ea (mutați o virgulă la un caracter spre stânga), apoi împărțiți numărul rezultat cu 2 și adăugați-l la 10%.

1. Am găsit 10% - 65 de ani.
  2. Găsirea jumătății de 65 este de 32,5.
  3. Adăugați 32.5 la 65 și obțineți 97.5.

Un truc banal

Poate că am ieșit cu toții într-un astfel de truc:

Ai 6 ani, nu? Indiferent ce credeți, veți obține în continuare 6. Și de aceea:

1. 2x (dublu față de număr).
  2. 2x + 12 (adăugați 12).
  3. (2x + 12). 2 = x + 6 (împărțiți cu 2).
  4. x + 6 - x (scade numărul original).

Magia numarului 1 089

Acest truc a fost în jur de un secol.

Notați orice număr din trei cifre ale cărui cifre sunt în ordine descrescătoare (de exemplu, 765 sau 974). Acum, scrieți-l în ordine inversă și extrageți-l din numărul original. La răspunsul primit, adăugați-l, numai în ordine inversă.

Indiferent de numărul pe care îl alegeți, rezultatul este 1.089.

Rădăcini cubice rapide

Pentru a lua rapid rădăcina de cuburi a oricărui număr, trebuie să vă amintiți cuburile de numere de la 1 la 10:

"
De îndată ce vă amintiți aceste valori, găsirea unei rădăcini de cuburi din orice număr va fi elementară pur și simplu.

Exemplu: rădăcina de cub de 19 683

1. Luăm valoarea a mii (19) și privim, între numerele (8 și 27). În consecință, prima cifră din răspuns este de 2, iar răspunsul se situează în intervalul 20+.
  2. Fiecare cifră de la 0 la 9 apare în tabel o dată sub forma ultimei cifre a cubului.
  3. Deoarece ultima cifră a problemei este 3 (19 683), aceasta corespunde la 343 = 7 ^ 3. Prin urmare, ultima cifră a răspunsului este 7.
  4. Răspunsul este de 27.

Notă: Trunchiul funcționează numai atunci când numărul inițial este un cub întreg.

Articolul 70

Pentru a afla numărul de ani necesari pentru a vă dubla banii, trebuie să împărțiți numărul 70 cu rata anuală a dobânzii.

Exemplu: numărul de ani necesari pentru a dubla banii cu o rată anuală a dobânzii de 20%.

Articolul 110

Pentru a afla numărul de ani necesari pentru triplarea banilor, trebuie să împărțiți numărul 110 cu rata anuală a dobânzii.

Exemplu: numărul de ani necesari pentru triplarea banilor cu o rată anuală a dobânzii de 12%.

Matematica este o știință magică. Sunt chiar cam jenat că niște trucuri simple ar putea să mă surprindă și nici măcar nu-mi pot imagina cât de multe trucuri matematice le puteți învăța.

Articole similare