Undele de șoc elimină durerea, știința și viața

Undele de șoc elimină durerea

Serghei Musatov, doctor.

Sportivii, artiștii de balet și de circ practic nu participă la sindromul durerii. Și nu este zadarnic să se pensioneze mai devreme: "uneltele" lor se uzează foarte repede. Dar persoana obișnuită cu anii începe să urmărească durere în articulații, mușchi, înapoi. Desigur, medicina oferă multe metode de tratament - de la medicamente până la fizioterapie. Dar aceste metode nu ajută întotdeauna sau nu pentru mult timp. Modul de combatere a durerii în mușchi și articulații cu ajutorul undelor de șoc a fost dezvoltat pentru sportivi. Dar, de asemenea, ajută cu astfel de boli masive, cum ar fi artrita și artrita, cu stretching de mușchi și ligamente, stări după leziuni.

Undele de șoc elimină durerea, știința și viața

Principiul terapiei cu valuri de șoc.

Uitați-vă atent la modul în care oamenii mai în vârstă coboară pe scări: pași mici și mici - majoritatea nu își îndoaie genunchii. Încălcările în activitatea sistemului musculo-scheletal nu apar doar cu vârsta. Mișcările repetate, de exemplu atunci când se deplasează un șoarece computer, încărcăturile sportive pot provoca un sindrom de durere persistentă în articulațiile extremităților superioare sau inferioare. "Cot de tenis", "jumper de genunchi", "cotul jucătorului de golf" - acestea sunt niște nume ale unor astfel de condiții dureroase.

Ce se întâmplă cu articulațiile și ligamentele? În fibrele țesutului conjunctiv care alcătuiesc ligamentele și în microbii lor care se hrănesc sub sarcini mari, există numeroase micro-snap-uri - durerea apare. Organismul, încercând să-l reducă, face totul pentru a limita mobilitatea în articulație. Iar acum persoana nu mai poate ridica mâna, nu-și îndoiește piciorul, nu face mișcări mai simple - își pătrunde părul, atinge balustrada superioară în transport, merge pe scări.

În zona articulației afectate, există focare de inflamație cronică. Reducerea în comun alimente, dar din cauza lipsei de nutriție în mușchii formate zona fibrotic - țesutul conjunctiv se îngroașă mușchii spazmiruyutsya prost întinsă. Elementele tendon-ligamentoase devin mai puțin elastice. În locurile în care se atașează la os, calciul este depus cu formarea unor afecțiuni dureroase (calcificări). Toate acestea limitează semnificativ mobilitatea articulațiilor. Cercul se închide: spasme musculare cauzează hiperextensie a tendonului, rezultatele tendoanelor in hiperextensie a prejudiciului său în locul de atașare (în jurul articulației), iar prejudiciul este chiar contracția musculară mai pronunțată. Există un lanț: o încălcare a alimentației articulației - durere - incapacitatea de a se mișca.

Statisticile arată că mai mult de jumătate dintre sportivii profesioniști suferă de astfel de boli. Fizioterapia, medicamentele antiinflamatorii și masajul sunt folosite pentru tratament. Astfel de cursuri de tratament durează între 1,5-2 și 6 luni, necesită mai multe vizite în spitale și nu oferă întotdeauna un efect de durată, iar medicamentele au, în unele cazuri, contraindicații și efecte secundare.

Prima experiență de utilizare a undelor de șoc în medicină se referă la tratamentul nefrolitiazei. Experimente privind fragmentarea pietrelor la rinichi cu unde de șoc a început în anii 1970, și după câțiva ani, această metodă, numită „litotripsie“ a devenit în general acceptate. Pe parcurs, au studiat modul în care valurile de șoc acționează asupra oaselor, iar în anii 1980 au apărut articole despre efectul lor asupra țesuturilor moi, ligamentelor, tendoanelor. Sa dovedit că, cu ajutorul terapiei cu șocuri de șoc, este posibilă tratarea cu succes a unor astfel de boli cum ar fi spurturile de toc și epicondilita cronică radială sau ulnară - cotul unui jucător de tenis.

Unda de șoc este caracterizată de o creștere rapidă și accentuată a amplitudinii (faza de înaltă presiune), urmată de o scădere (faza de joasă presiune). Pătrunzând în țesut viu, undele de șoc pot fi absorbite, reflectate și împrăștiate. Distribuția acestuia depinde de tipul de țesut. În faza de înaltă presiune, undele au un efect direct, iar în timpul fazei de joasă presiune, în țesuturi apare un efect asemănător bulelor.

Cercetătorii nu au ajuns încă la o opinie comună, care este exact efectul terapeutic al undelor de șoc. O explicație este că undele de șoc provoacă un efect de șoc asupra membranelor celulelor nervoase, legătura lor cu creierul este întreruptă. În acele momente când creierul nu controlează această zonă, spasmele musculare sunt eliminate, ceea ce ușurează încărcătura de la tendoanele care au fost excesive datorită contracției musculare. Ca rezultat, procesul patologic, care se desfășoară de luni sau ani, se oprește. Un alt mecanism posibil pentru acțiunea undelor de șoc este apariția microtraumelor în interiorul țesutului muscular. Ca răspuns la microtraumas, începe procesul de regenerare: țesuturile deteriorate sunt înlocuite cu altele noi.

Succesiunea undelor de șoc slăbește creșterile dureroase osoase - zonele de calcifiere, vibrațiile distrug foculele fibroase și contracțiile. Alimentația țesuturilor se îmbunătățește, volumul mișcărilor articulațiilor crește, toleranța sarcinilor crește. Această metodă este chiar numită biosurgery, deoarece în unele cazuri dă același rezultat ca în operație.

În ultimii ani, metoda de terapie cu undă de șoc a fost aplicată în Rusia, deși până în prezent este cunoscută de puțini. Până în prezent, lista de indicații pentru terapia undei de șoc include toate tipurile de durere cronica la locul de introducere a tendonului la os, „cot de tenis“, un sindrom ligament privat, patelară, și alte afecțiuni ale tendoanelor și a ligamentelor, inclusiv depozite de calciu, articulații false, dureri de declanșare , sindromul muscular-tonic. După tratamentul cu valuri de șoc, se obține un efect stabil în 90-95% din cazuri, iar mulți pacienți după prima sesiune se reîntorc la activitate profesională. Rezultatele excelente obținute în tratamentul copiilor (postura apatic, scolioză), adulți și vârstnici (artroze, artrite, protruzie și hernia discurilor intervertebrale, guta). Apropo, puteți corecta postura la adulți, în special în secțiunea de col uterin. Aceasta crește fluxul de sânge către țesuturile creierului - rezultatele sunt confirmate de doplerografia vaselor gâtului. Desigur, această metodă, ca oricare alta, are limitări. Puteți sau nu puteți să o aplicați unui anumit pacient, medicul curant ar trebui să decidă.

În ceea ce privește medicina sportivă, terapia cu valuri de șoc este folosită nu numai pentru a trata leziunile, ci și pentru a le preveni. Adesea, leziunile sportive - o consecință a indisponibilității funcționale a muschilor la efort fizic. Efectul preventiv al undelor de șoc asupra anumitor grupe musculare înainte de procesul de formare și după acesta restabilește biomecanica centura scapulară (acest lucru este foarte important pentru jucătorii de tenis, jucători de golf, hochei, badminton, volei), astfel încât mișcările să devină sportivi mai exacte și mai puțin greșite. La urma urmei, greșeli, cum ar fi jucători de tenis - atunci când depozit (ciocnește net, în afara limitelor), de multe ori rezultatul redistribuției funcției de protecție a mușchilor, ca răspuns la flare dureroase în zonele cu probleme.

Terapia cu șocuri crește rezistența și rezistența, atletul este mai puțin obosit și are mult mai multă muncă musculară decât înainte de sesiune. Unul dintre pacienții noștri, un portar de fotbal, nu a alergat încrucișat cu alți jucători, deoarece nu a putut ajunge la linia de sosire (mușcăturile musculare ale picioarelor). Deja după două sesiuni, el a jucat complet liber, mult mai mult decât a surprins coechipierii.

În Elveția, Germania și alte țări ale terapiei de șoc-val a devenit o metodă de conducere de tratament, prevenirea și pregătirea sportivilor pentru competiții: în Norvegia - în echipe biatlon și schi în Austria - în sărituri cu schiurile echipa. Sperăm că această metodă își va găsi locul și în medicina sportivă și în domeniul sănătății.

Principiul dispozitivului cu unde de șoc

Unda de șoc în dispozitiv este creată, de regulă, prin una dintre metodele: electromagnetice, electrohidrale, piezoelectrice, pneumatice. Generator electromagnetic formează un val de sunet prin deformarea elastică a membranei de metal (se utilizează acest principiu, de exemplu, în difuzoare acustice). Metoda electrohidraulică se bazează pe principiul că o scânteie determină încălzirea și un val de șoc într-un mediu lichid. În metoda piezoelectrică, undele de șoc se formează datorită vibrațiilor de cristale de cuarț sub acțiunea tensiunii înalte. Prin metoda pneumatică, oscilațiile sunt create de impulsurile aerului comprimat.

Articole similare