Tragedia celor 15 puncte de control. Cecenia, Mesker Yurt (Curtea Goiten).
Numai întâlnirea sa încheiat și cecenii au plecat, brigada a fost informată că punctul de control nr. 15 de la Mesker-Yurt a fost distrus. La ora două după amiaza, pe drumul din fața punctului de control, un convoi de vehicule blindate a început să se formeze pentru o excursie la punctul de control. Prin pulverizarea fântânilor de noroi, unul câte unul, BMP a zburat din batalioanele de recunoaștere și de infanterie, puternic blocate în soldați. Omida lungă mecanică rezultată, înfiptă cu butoaie de arme, era pregătită să se grăbească să-l vadă pe Mesker-Yurt. Dar comanda a urmat. Am decis să reprogramăm operațiunea a doua zi să o petrecem în lumina zilei.
.
Apoi, povestea colectivă a unuia dintre tipii supraviețuitori de la acest obstacol, contractorul Serghei Buzenkov, suplimentat cu inserții din alte surse, mai ales mamele militarilor, că au mers la Cecenia pentru fiii lor.
.
La postul Serghei era de la 10 la 12 nopți. Totul era liniștit, apăru și se culca. Apoi ne-au luat. Cecenii au venit din sat, ca să nu împușcăm. Satele au fost scoase, iar când m-am trezit, nu aveau arme de mână în cutiile de arme. Din remorcă - cecenii, douăzeci de oameni, ghemuitul nostru, toate cu mâinile în sus. Ei au căutat pe toate și în KamAZ sub copertină. Inteligent, toți s-au întors.
.
Au fost luate în Shali. Blocajele noastre stăteau la periferia orașului, iar orașul în sine era controlat de ceceni. L-au adus la biroul comandantului, la subsol. Înainte de asta, totul a fost luat de noi - jachete, mănuși, inele, ceasuri. Rotnogo a fost forțat să scrie o listă și să indice cine este termenul, cine este contractantul. El a scris toți cei care au mai mult de douăzeci de ani în contract. Da, cecenii s-au dovedit a fi o carte obisnuita, unde am fost inregistrati, asa ca a fost inutil sa minti. Noaptea ne-au pus pe armura tancului și a vehiculului de luptă pentru infanterie, am condus pe pistă, am condus în jurul drumului, apoi pe drumul de munte, de-a lungul râului. S-au găsit în satul Makheti, o fostă fermă colectivă numită Ordzhonikidze. Au închis în spatele ușii de fier din departamentul contabil, ofițerii erau ținute separat. Întinzându-se unii pe alții, era atât de strâns.
.
Potrivit mamei LS. Antonycheva: Cederul Moldi ma dus în munți, erau în trei sate. În satul Agishty, îmi dau brusc un transmițător de radio japonez și eu ... aud vocea fiului meu. Așa că mi sa dat să mă asigur că trăia.
.
Când au adus la Goiskoye, un tânăr cecen a zburat și a lăsat să facem chipuri. După cum vroiam, până nu a fost luat de el. Comandantul câmpului lui Salman a avut o astfel de distracție: l-ar pune la copac, a pus butoi înăuntru și a tras. Permanent, nu mort, nu mort. Și se apropie ca un armăsar. Am fost umpluți într-o cameră în Goisk de o sută de oameni, încă erau constructori de la Penza și Volgograd, dintr-o dată un tânăr cecen cu un topor sa spart și hai să batem, oricine primește o cizmă. Volodya Kotlyarov a fost rănit atunci când am fost luați prizonier, un glonț în stomac pentru un zbor - el și el, pe rană. Era gata să ne omoare pe toți. Un polițist de revoltă a marcat până la moarte. Au scos cinci persoane din celulă și mai mulți oameni au bătut unul. Se întorc înapoi în celulă. Voi vă veți bate înapoi - imediat pe cheltuială. Voronov din Yaroslavl a fost bătut de rinichi, altul - și-au rupt clavicula cu un fund.
.
Atunci când ofițerii și ofițerii erau separați, 38 dintre noi au părăsit drumul. 23. Au fost adăugați încă doi șoferi mecanici și dusi la Vechiul Achhoy. Mașina nu a urcat în sus - pe jos. Am bombardat acest loc, a trebuit să scot afară. Au trecut prin Orekhovo, unde toate casele au fost sparte, și astfel au fost palatele! L-au pus în subsol, încă mai existau energia noastră, din orașe diferite, cam douăzeci de oameni. Salman a venit, a dat foarfecele: "Toți pe cap pentru a tăia cruci". Derzhavin Pasha de la Kostroma a cosit. Apoi ne-au adus din sat în unele chei, aici a fost tabăra lor. Vremea este ploaie, murdărie, toată lumea este obosită, ca și câinii.
.
Ne-au determinat să construim șanțuri și să le ardem lemn. Sunt în spatele a ceva, apoi într-un grup, apoi în altul. A început să se uite în jur - garda era în picioare. El a luat o lingură de grăsime din rezervor, fructe de padure de anul trecut, putred, mâncat. Au avut încredere în mine să taie toporul polilor. El a sugerat că un inginer energetic fuge împreună - era înspăimântat. Cred că o voi da și eu și am decis să o fac singură. Pe lateral și în tufișuri. În timp ce se răsuci, alerga la vârful muntelui, de la ea - alerga până când forțele se termină. Nu știu unde merg. Am auzit - undeva bomba. Lupta este în desfășurare, așa că cred că din orice parte trebuie să fim al nostru. Văd - piesele din rezervor, în depărtare - BMP-urile sunt în picioare, cineva se plimba, trage. Mi-e teamă să plec - dintr-o dată vei primi o extensie min. Vad - în direcția mea BMP merge. M-am ascuns, dar apoi m-am decis să merg la aceste vehicule de luptă pentru infanterie. Soldatul mi-a arătat: "Cine este?". Mi-am ridicat mâinile: "De la captivitate", - "Până la x ... ești din captivitate aici" - "Și ce mai era acolo?". Mi-a dat un fum, mi-a raportat la radio în sediul central despre mine. Apoi sa dovedit că Volodya din regiunea Ryazan tocmai ieșise la locul lui, care fugise în fața mea. M-am dus la Urals, în Regimentul 324.
.
Ei au căutat, iar în FSB au început să-i pună întrebări. Doctorul a examinat, mi-au dat mâncare. Apoi pe "placa turnantă" din Khankala cu generalul Kondratiev. Acolo am fost adus la sediul general, generalului Tikhomirov, mai era generalul Kvashnin. Toți le-au spus cum să iasă din captivitate - să trimită un grup blindat sau să aterizeze pe elicoptere. Dar au avut niște planuri proprii.
.
Când am fost luați, un punct de control, comanda a sunat pe bătrâni și am promis că vom distruge satul dacă nu ne-ar întoarce. Dar au returnat doar patruzeci de mașini. Au schimbat doar unul pentru o mie de dolari.
.
Potrivit mamei LS. Antonycheva: Mașina a urcat și a adus fiul ei afară. Piele subțire și os, tenul este pământesc, ochii sunt goi. M-am simțit imediat rău, comprimatul Validol sub limbă - și ca o strălucire ... O treime din fiul meu a rămas ... Este tăcut. Apoi a spus că și el aproape a izbucnit în lacrimi, dar sa rușinat că erau mulți oameni în jur. Toată noaptea am vorbit cu el, nu am dormit deloc. Nu am plătit bani.
.
Au existat zvonuri că acest punct de control a fost cineva trădat cecenilor sau chiar beat. așa că voi da și alte detalii:
.
Nu există date fiabile (în privința apartenenței la prizonieri): În Rostov, reprezentanții comitetului regional regional al mamei soldaților de la Nijni Novgorod au reușit să obțină copii ale mărturiei unora dintre prizonierii noștri care au reușit să se întoarcă pe cont propriu.
Mărturia constructorului de la Volgodonsk S. Barkusov: Cisternă de la acest punct de control mi-a spus: "Colonelul, comandantul punctului de control, a venit foarte des la un punct de control cu un cecen, un comandant de câmp. Au avut relații foarte prietenoase. El a permis cecenului să călărească un rezervor, el a mers pe lângă "Zhiguli", a arătat că se întinde pe lângă punctul de control. Produsele primite pentru punctul de control s-au dus direct la ceceni, de asemenea au fost vândute carburanți. Tipii de la punctul de control erau foame, prost, așa că trebuiau să colecteze tribut de ceceni, trecând prin acest punct de control.
.
"... Trei tipi au fost aduși în sat, foame, prost. Întregul sat a alergat. Deasupra lor au râs și au batjocorit. Stăpânul din fața tuturor a forțat-o să strângă strada cu capacele. Apoi a fost un zvon că noaptea federalii ar face o măturică în sat și că stăpânul ia împușcat pe băieți și ia aruncat în defileu.
.
Potrivit lui Skumbitsky, constructorul care a scăpat din captivitate: "Am fost toți conduși în satul vechi Achhoy. Băieții erau de pe toate fronturile, erau și răniți. Șeful taberei era Ahmed Dudayev, nepotul lui Dzhokhar Dudayev. Era foarte foame, mulți au murit de foame și boli. Mulți au fost bătut la moarte, în special soldați de contract. Lângă tabără există o înmormântare, sunt aproximativ 60 de cadavre ... Tipii erau cadavre vii, mulți nu puteau mănânce nici măcar. Au lucrat în pădure, 15 oameni au tras un jurnal și Dumnezeu a interzis căruia să cadă, terminat pe loc ".
Versiunile captivității printre militarii noștri au fost după cum urmează:
.
Comandantul brigăzii a spus că au fost adormiți de traverse la 3:30 dimineața (conform unei alte versiuni, de la ora 4.15) și să jur că toți sunt bețivi, s-au predat.
.
"Ceea ce local le-a alunecat vodca cu pastile de dormit (poate apa), și pe timp de noapte fără probleme a intrat blocaj"
"Nu sa auzit nici o singură lovitură de la Goitenkort, iar când sutra le-a adus micul dejun, toți cei de la punctul de control au murit. Piața nu a funcționat, iar în Mesker-yurt a existat o tăcere gravă. Un bătrân local a spus inteligenței că seara, un convoi de transportatori blindați și doi KAMAZ-uri au sosit la punctul de control. Khokhly Persoanele occidentale de la UNA-UNSO s-au luptat de partea "cehilor" îmbrăcați în uniforme rusești, explicând că erau federali, că și-au pierdut drumul și au cerut să-și petreacă noaptea. Noaptea, nu atât de strânsă, ucrainenii au tăiat postul de bloc (în forță), au strâns arme și echipamente și au luat zece prizonieri dizolvați într-o direcție necunoscută.
.
"Zvonurile au fost că comandantul lor a vândut pentru bani. L-am văzut, aparent, într-o stațiune străină. Totul cu bunicile. Adevărat sau nu - nu știu. Mulți dintre compatrioții Boguchart au lucrat la postul respectiv - au dispărut fără urmă. Înainte de iarnă, 97-98 nu s-au întors încă. Mai departe nu știu. "
.
„TK Kopsheva: Mi-a fost spus de băieții care au reușit să se întoarcă din captivitate, că în ajunul lor au primit ordinul de a pune toate armele în piramida. De aceea, ei au fost luați fără rezistență. Acest punct de control a împiedicat militanții, să stea pe drum, prin care au primit arme. Postul de comandă nu avea dreptul să elimine punctul de control și probabil a fost proiectat astfel încât cecenii să-i captureze. "
Printr-un miracol, căpitanul Vladimir Baranenco a trimis o scrisoare din captivitate soției sale. Iată câteva fragmente din aceasta: "Probabil ați auzit știrile de la televizor că ofițerii au plasat punctul de control și au vândut pentru 6 mii de dolari ... Am senzația că punctul de control a fost vândut, doar de către cine, este încă necunoscut ...". Nu sa întors acasă, a fost împușcat de ceceni.
.
Lista militarilor de la punctul de control de 15, pe care am reușit să-l stabilesc:
.
1. Terminatorul lui Antonychev Serghei. Supraviețuit.
2. Serghei Buzenkov, ofițerul contractual - a supraviețuit
4. Voronov Anatoli Vladimirovici. sergent, contractor. A fost împușcat în captivitate lângă satul Roshni-Chu (rană în glonț în cap). Corpul nr. 863 din LSU 124. A fost îngropat la cimitirul Ignatov din Yaroslavl. Cartea memoriei lui Yaroslavl "Îmi pare rău, nu m-am întors."
5. Derzhavin Pavel Germanovich Private, un contractor - a supraviețuit. Conform altor surse, persoana dispărută.
8. Kotlyarov Vladimir V. sergent a fost rănit, în timpul captivității, un glonț în stomac pentru plecare. Probabil a supraviețuit.
9. Sergin Roman Alekseevich sergent. A murit în captivitate sub bombardament.