Parabolele învață și distrează, respira înțelepciunea populară și oferă răspunsuri simple la întrebări complexe. În ei toți vor găsi ceva pentru ei înșiși:
Pildă despre întrebarea principală
În acea zi, ca și cum ar fi fost intenționat, fiecare vizitator la întrebat pe profesor doar despre una, cea mai importantă întrebare: "Ce se va întâmpla după moarte?"
Profesorul a zâmbit și nu a răspuns.
După ce ucenicii au fost întrebați de ce el a continuat să evite răspunsul tot timpul.
- Ați observat că cei care nu știu ce să facă cu acesta sunt interesați de viața de apoi? Ei au nevoie de încă o viață care să dureze pentru totdeauna - a răspuns profesorul.
- Și totuși, există viață după moarte sau nu? - a persistat unul dintre elevi.
"Există viață înainte de moarte, aceasta este întrebarea", a spus profesorul.
Pilda muncii nerezonabile
Un vânător a trecut prin pădure și a întâlnit un tăietor de lemn. Îndoire, el a tăiat copilașul căzut și cu încăpățânare. Din fața lui transpirația se strecură, iar întregul corp era foarte tensionat. Vânătorul sa apropiat și a văzut de ce lucrarea se mișca atât de încet și cu o asemenea forță colosală.
- Da, ferăstrăul tău este complet crăpat! - Hunter se întoarse spre tăietorul de lemn. - De ce nu o pui în închisoare?
- Ce vrei sa spui! - exclamă tăietorul de lemn, uitându-se la trecătorul cu uimire. "Nu am absolut nici un moment pentru asta, trebuie să taie încă 20 de copaci!"
Și tăietorul de lemn a început să funcționeze din nou.
Moralul. munca grea - este cu siguranță bun, dar nu uita din când în când să pună la îndoială eficacitatea efortului - probabil, o investiție mică de timp sau de bani va permite să efectueze lucrările mai repede și mai bine.
Pilda păcii inimii
M Aster a spus: "Când eram tânăr, mi-a plăcut să înot în barcă. Am avut o barcă mică, singură m-am dus să înot în lac și să petrec ore acolo. Într-o zi stăteam cu ochii închiși și meditând. Noaptea frumoasă sa transformat într-o dimineață magică.
Dintr-o dată o barcă mi-a lovit. Cât de supărat sunt! Mi-am deschis ochii și era pe cale să-l cert pe cel care ma deranjat, dar am văzut că barca era goală. Furia mea nu avea unde să se miște. Cui ar trebui să-l arunc? Nu aveam de ales decât să-mi închid ochii și să găsesc pacea interioară.
Odată cu înălțarea soarelui, m-am apropiat de mine în centru. Barca goală a devenit profesoara mea. De atunci, dacă cineva a încercat să mă ofenseze, tocmai mi-am spus:
- Și barca asta e goală.
Pildă despre cedrul mândru
Într-o grădină, cedrul a crescut. În fiecare an el a crescut și a crescut și mai frumos. Coroana lui magnifică se ridică deasupra celorlalte copaci și aruncă peste ele o umbră groasă. Dar, cu cât creștea și se întindea mai mult, cu atât creștea mai mult în aroganța sa excesivă.
Cu dispreț, privind în jos pe toată lumea, el a strigat odată imperios:
"Scoateți acea alunecare mizerabilă!" - Și copacul a fost tăiat sub rădăcină.
"Eliberează-mă din vecinătatea unui smochin insuportabil!" Mă deranjează cu aspectul ei stupid, - a ordonat încă o dată un cedru capricios, iar smochinul a suferit aceeași soartă.
Mulțumit de el însuși, tremurând cu mândrie ramurile, bărbatul frumos arogant nu sa oprit:
- Ștergeți în jurul meu un loc din pere și vechi de măr! - și copacii au mers pentru lemn de foc.
Cedrul agitat a ordonat să distrugă unul după altul toți copacii, devenind stăpânul suveran în grădină, de la fosta frumusețe a căreia erau doar niște pumnii.
Dar într-o zi a izbucnit un uragan violent. Cedrul, care fusese recunoscut, se lupta cu toată puterea, ținând repede pe pământ cu rădăcini puternice. Și vântul, fără a întâlni pe drum alți copaci, perfect pe picioare s-au năpustit singur, frumos, fără milă de rupere, strivire și îndoire în jos fundul lui. În cele din urmă, cedrul torturat nu putea rezista loviturilor furioase, crăpat și căzut la pământ.
Leonardo da Vinci
Pildă despre portar
Moralul. dacă nu aveți ceva, poate că nu aveți nevoie de ea?