Reproducerea vegetativă a plantelor erbacee pe pajiști

Reproducerea vegetativă a plantelor pe pajiști este foarte importantă în determinarea structurii și productivității pășunilor de iarbă de luncă.

În multe tipuri de pajiști, participarea plantelor care se înmulțește vegetativ la crearea unei culturi este mai mare decât cea a plantelor reînnoite exclusiv sau predominant de semințe. O importanță deosebită este importanța reproducerii plantelor cu rizomi, într-o mai mică măsură a stolonilor, a lăstarilor amețitoare și a descendenților rădăcinilor. Rolul bulbilor și tuberculilor este foarte mic.

În multe fitocene de luncă există specii reprezentate numai de indivizi care se află într-o stare vegetativă, propagând exclusiv vegetativ. Acestea includ: 1) etapele primare ale overgrowth plantelor noi substraturi, cum ar fi coada calului, sunt populate din nou amânat alluvium nisipos în adancituri din luncile râurilor. După ce a provenit de la dezbatere, se pare, poate fi prelungită în continuare (zeci și chiar sute de ani), reproduc pe cale vegetativa prin participarea la compoziția multor fitocenozelor succesiune de creștere terasa luncilor înălțime deasupra râului; 2) Plante forestiere și arbuști, care sa format in situ, de exemplu luncă stuf sol, pierderea sod cu creșterea capacității solului generativă de a forma lăstari; 3) plantele provenite din semințe în fitocenozele luncă, iar apoi, în cazul schimbării altor la schimbarea condițiilor de creștere care au pierdut capacitatea de a fi reînnoite semințe de fitocenoze. Un exemplu poate fi un șobolan comun pe anumite tipuri de pajiști; 4) plantele provenite din semințe, apoi penetrarea fitocenozele de luncă vecine rezultând deplasarea spațială a organelor vegetative de propagare. La astfel de specii, probabil, este posibil să se clasifice un clopot de câmp. pajiștile ei pe scară largă în unele zone inundabile, posibil datorită răspândirii sale cu cale vegetativa teren arabil pe site-ul de curse - plugul pajiști.

Primele trei tipuri reprezintă relicve ale fostei vegetații. De regulă, astfel de plante sunt deprimate, iar participarea lor la crearea standurilor de iarbă este mică. Uneori, plantele de înmulțire vegetativă care nu formează lăstari generative (sau care le formează non-anuale), de exemplu trestia de canar, sunt dominante în unele zone de inundații. Toate aceste date confirmă posibilitatea reproducerii vegetative a plantelor de luncă, chiar și în condiții care se abat de la plantele optime, pentru o perioadă lungă de timp.

Cele mai multe plante erbacee din pajiștele vegetale propagate vegetativ formează lăstari generativi și pot produce semințe viabile. Cu toate acestea, importanța reproducerii semințelor în determinarea participării la fitocenoză este de obicei mică sau devine semnificativă numai în câțiva ani sau perioade de ani (episodic sau periodic). Pentru o serie de specii care propagă intensiv vegetativ, este caracteristică o productivitate scăzută a semințelor și o viabilitate scăzută a semințelor. Poate că acest lucru se datorează duratei lungi a perioadei în care aceste specii în aceste condiții se înmulțesc vegetativ (cu îmbătrânirea clonelor lor).

Esența micropropagare este să se separe de speciile de plante mamă care rezultă din organele specializate de înmulțire vegetativă (rizomi, stoloni, drajoni rădăcină, etc.). Pentru caracterizarea cantitativă a acestui proces este necesar să se obțină date privind numărul de organe de propagare vegetativă care apar anual; durata perioadei dintre debutul "individului" și separarea sa de planta mamă; numărul de persoane care dobândesc anual independență totală; distanțele în care indivizii nou-emergenți se îndepărtează de părinte; durata perioadei virgine a persoanelor de origine vegetativa; atunci când indivizii proveniți din semințe dobândesc capacitatea de a reproduce vegetativ (pot fi monocarpici).

Studiul tuturor acestor întrebări în pajiști cu SOD bine formate prezintă mari dificultăți tehnice, astfel încât, în prezent, nu este posibil pentru a da o idee destul de exactă a aspectului cantitativ de propagare vegetativă a plantelor erbacee în pajiști. Este cunoscut doar faptul că „indivizii“ care rezultă în mod vegetativ, pentru perioada mai mult sau mai puțin lungă de timp asociat cu planta-mamă și le pot primi de apă, substanțe nutritive minerale, energie și materiale separate de plantele-mamă numai după ce sistemul de rădăcină proprii de formare. În cazul în care nu toate, multe specii care cresc rizomi alungite, indivizii cauzate de vegetativă înseamnă chiar și în legătura dintre planta mamă pentru a forma copilul lor individuale. Prin urmare, atunci când distrugerea rizomi, conectarea acestora cu planta-mamă nu otchlenyayutsya unele „individuale“ și „persoane fizice sistem“ ( „sistem partikul“, „sistem de arbuști parțiale“). Acesta se gaseste in studiul plantelor forestiere rogozul păroase și la sol mai mare (Smirnov, 1967), dar nu există nici o îndoială că aceste fenomene au loc în pajiști.

Durata perioadei virgine la persoanele care au apărut vegetativ este semnificativ mai mică decât la indivizii din aceeași specie care au ieșit din semințe. În majoritatea cazurilor, astfel de indivizi infloresc nu mai târziu de la vârsta de 2-3 ani, deși la unele specii durata perioadei virgine a persoanelor de origine vegetativă este mai lungă.

La unele specii, în legătură cu originalitatea lor biologică, din toate punctele de vedere care caracterizează capacitatea lor de propagare vegetativă, pot exista diferențe semnificative. Nu există nici o îndoială că aceste diferențe există, și de la individ la individ și de la fitocenoze la fitocenozelor, deși poate nu la fel de mare ca și în plante care se reproduc prin seminte. Diferitele capacități de reproducere vegetativă la indivizi individuali în cadrul populațiilor cenotice locale sunt asociate cu diferențe în mediul lor biotic, precum și în vîrstele lor. Reproducerea prin mijloace vegetative este cea mai pronunțată la indivizi în perioada culminării lor vitale; În timp ce îmbătrânesc, își pierd mai mult sau mai puțin repede capacitatea de a da descendenți. Conform observațiilor din pădurile de stuf scalpului și mai mare la sol, reproducerea vegetativă separate „sistem special“, cu vârsta devine mai puțin și mai puțin puternic, și apoi doar câteva persoane, în timp ce aspectul lor nu este complet oprit.

Schimbările în capacitatea plantelor de a reproduce vegetativ de la o fitocenoză la alta se datorează diferențelor în ceea ce privește condițiile de creștere. reproducerea vegetative a plantelor organe subterane cele mai evidente în sol suficient de umed și bogat bine aerat nu sunt ocupate de alte plante sau acoperite cu vegetație rară. De o importanță deosebită este aerare (datorită cererii ridicate de oxigen majore plante organe micropropagare luncă - rizomi, stoloni, drajoni rădăcină) și gradul de sod solului. Cele mai rău condițiile de aerare, sodding mai mari (organisme vegetale permeatedness sol vegetal subterane), cele mai puțin favorabile condiții pentru înmulțire vegetativă a rizomi, stoloni subterane, fraierilor rădăcină, speciile mai mici care apar pe cale vegetativa, și cu cât mai aproape acestea sunt situate la indivizii mamă. permeația ridicată a organelor subterane de sol ale plantelor limitează înmulțire vegetativă, creând un obstacol pentru promovarea rizomi și a altor organe de înmulțire vegetativă, reducând aprovizionarea cu oxigen. Pe soluri cu corpuri de micropropagare exprimate SOD sunt aranjate, de preferință, în puterea solului stratul superior 5cm. In cazul apei saturate plante sol înmulțite vegetative, dezvoltarea sistemului intercelular. Pentru reproducere de succes aboveground lăstari târâtor rezistență este de mare importanță umezirea suprafața solului, deoarece numai în aceste condiții posibile de înrădăcinare de succes aboveground lăstari adiacent la sol.

Severitatea reproducerii vegetative variază în timpul sezonului de creștere și de la an la an. În câțiva ani, un număr de specii, care se propagă de obicei prin mijloace vegetative, este absent. Prin an din cauza diferențelor de vreme și de alte condiții la speciile individuale variază, deși nu sunt echivalente, capacitatea lor de a prolifera semințe și vegetativ înseamnă. Acest lucru poate fi urmărit din observațiile galben-verzui. Într-un loc uscat, producția medie de semințe a fost egală cu 630 semințe, numărul de micropropagare de lăstari de 3-4 și o lungime medie de 59 cm, în timp ce în anul umed numărul mediu a fost de 240 de seminte, muguri - 4-5, și media lor lungime - 91 cm (Salisbury, 1942). În consecință, anii uscați sunt mai favorabili pentru sămânță, iar cele umede sunt pentru reproducerea vegetativă a galbenului verigilor.

Distribuiți un link cu prietenii

Articole similare