1. Cerințe pentru apă dulce și acvariu marin la spectrul de lumină - este diferit, este necesar să se înțeleagă de proiectare pentru lămpile de acvariu. Plante acvariu de apă dulce nevoie de roșu și albastru (660 și 450 nm). Chiar mai mult decât roșu (aș spune 5: 1). O mare mai bună și mai frumos mai albastru -, deoarece Filtre de apă de mare și alte roșu, lăsând predominant albastru, la care locuitorii sunt obișnuiți cu acvarii marine (inclusiv corali etc.). Dar există soiuri de adâncime mare. Cu cât mai adânc locuitori de apă și de corali - accent mai mare pe albastru decât superficial - pe acvariu obișnuit (alb 10 000 - 12 000K, 660 nm roșu, albastru 450 nm).
2. Este mai bine (pentru ecosistemul și de creștere) lumina intensa timp de 8-10 ore pe zi, decât lămpile fluorescente slabe pentru 14-16 ore. În acest caz, nu veți avea astfel de probleme în algele mai mici! Faptul că plantele acvatice de obicei absorb în mod activ de energie este de 8-10 ore, ca lumina zilei la tropice, o medie de 12 ore, ceea ce este mai scurt decât suntem obișnuiți. lumina zilei de ore lungi - declanșează dezvoltarea algelor și a algelor mai mici, pe care nu avem nevoie! Un alt rezultate foarte bune au fost obținute de către mulți experți occidentali la pauza de prânz ușor timp de 1-2 ore, atunci când intensitatea lămpilor a scăzut considerabil. În balanța acvariu induse de procese de oxigen și diferite plante.
3. Se presupune că acvaristi sunt respinse atunci când aleg o lampă pentru un acvariu de lectură Watts \ litru. Dar acest lucru nu este în întregime corectă, deoarece Diferite becuri au diferite de lumină de întoarcere pe watt. Recomandările generale: 0,1-0,3 W \ L pentru acvariu fara plante vii, la „olandez“, cu o vegetație mare - nu mai puțin de 0,8 W \ l.
5. Printre lampa de lumină albă (gamă largă) - cea mai bună lumină pentru plante cu 2700K temperatură. Și pentru a accentua culoarea - de preferință 12 000-15 000K. Ie există întotdeauna un compromis - sau mai multe plante utile (și verde-galben umbra marsh în acvariu) sau frumusetea culorilor (dar de creștere a plantelor slabe). Prin urmare, ideal este de a utiliza ambele. Dar nu este foarte bun, pentru că poate fi luminozitate puternic sau lipsa de plante. Pentru a rezolva această problemă poate doar LED-uri, în cazul în care selectați un set de spectre clare și de lumină, de exemplu, să ia 10 000-18 000 K pentru frumusețea și bucuria ochilor de pește de contemplare, și în mod clar am bătut în (660 și 450 LED-uri nm), roșu și albastru pentru plante. Ca urmare, totul este în creștere bine, și frumos, și puteți personaliza! Unele iluminat cu LED-uri pentru acvarii sunt canale set-up și tot ce poți combina așa cum doriți. Poate fi, de exemplu, dimineața și seara pentru a pune mai multă lumină albă și să se bucure de frumusetea acvariu, iar ziua în care vă aflați la locul de muncă - mai includ roșu și albastru pentru creșterea plantelor.
6. Lumina și ecosistem. Ca un copil, am fost foarte atasat de acvarii. Dar au existat multe probleme, și am stabilit și filtre suplimentare și chimie și apă schimbat frecvent, care pur și simplu nu a aplicat. Răspunsul a venit mai târziu, când am început să studieze iluminat. Se pare lămpi fluorescente pierd rapid de ieșire de lumină, în special în intervalul potrivit pentru planta! Obișnuiam să cred că am destul timp într-un an, apoi am venit în 6 luni, iar apoi sa dovedit că după 1-2 luni de eficacitatea unor lămpi scade brusc (20-60%). Ochiul nu este vizibil, numai dispozitive, spectrofotometre și altele! Ca rezultat - am pus lumini proaspete și inundat totul, a început o creștere activă a plantelor, sistemul funcționează. Apoi, moare din nou și din nou. Și nici măcar nu lămpi chinezești, și germană! Un alt fapt - producătorii de lămpi fluorescente miracol mult exagerate, ceea ce face special fito-name. Ele sunt un pic mai bine decât altele, dar nu prea mult. Numai începând să lucreze cu bune diode emițătoare de lumină, am simțit diferența. Dar LED-urile au nevoie de un bun, de mare putere (de la 1 la 5 wați).
În cele din urmă, despre lumina și ecosistemul - dacă face sau cumpăra o lumină bună, vei avea mult mai puțin de o problemă cu toate nitrați, plantele, sănătatea peștilor, etc. Plantele vor fi mai eficiente pentru a menține echilibrul de apă și de a absorbi mai mult din același atom de azot și CO2! Ecosistemul va funcționa mai bine decât filtrele externe costisitoare. Deci - aceasta este regula principală a unui acvariu sănătos.
7. fluorescente sau LED-uri? Sunt în această întrebare este obiectiv, deoarece inginer și au fost de lucru cu fitosvetom pentru sere si grouboksov. Lămpi fluorescente pentru acvarii - familiare, ieftin, și probabil că aveți toate elementele de fixare de sub T5 plinte și lămpi T8. Dar există, de asemenea, module cu LED înlocui T5 și T8. Dar este mai bine să cumpere module separate, cu răcire bună și LED-uri 3 Watt. Luminescență, după cum am scris, cresc rapid vechi, o mulțime de pierderi pe reflector etc. În cele din urmă - este mai bine să se răsfețe pe lămpi cu LED-uri bune pentru acvarii, și este de investiții pe termen lung!
8. forțe minime de îmbunătățire a creșterii plantelor într-un acvariu? Sansele sunt ai deja o lumină, și cred că suficient pentru a contempla frumusețea. Dar există probleme cu creșterea plantelor și nitrați sunt adesea lipsesc. O soluție simplă pentru acvariu de apă dulce este de a cumpăra un ieftin cu LED-uri și instalarea fitolampy-l ca un plus, puteți cumpăra chiar și o bază E27 și pune împreună. Dar eu amintesc - LED-uri de la 1 la 5 wați, nu mai puțin! benzi cu LED-uri, panglici și ghirlande, cu LED-uri de putere mică - un element de decor. Numai pentru plante aproape niciodată nu va! De exemplu, există module LED pentru 14.5 Watt (există aproape 300 de mică putere diode emițătoare de lumină de lumină roșie și albastru). Sensul este, dar numai la o distanță de cel mult 10 cm de planta. Ie dimensiunea sa va ilumina zona de 30x30 cm. opțiunea de buget. E27 15-50 wați este, de asemenea, nu scump, le-aș recomanda!
9. Dacă nu doriți o creștere rapidă a plantelor. dar care doresc ca ei erau încă în rezervor. Ce să fac? Subestimeze iluminarea? Nu. De multe ori mai bine plivit grădina ta subacvatice, nu fi leneș, vinde sau de a da plantelor. Sau alegeți o plantă cu creștere lentă. Lumina ar trebui să fie o mulțime! În caz contrar - în cazul veni alge mai mici și s-au grabit ... sau de ce plantele tale frumoase, sau „barba“ pe sticlă. alge mai mici, cum ar fi cea mai mica gama de albastru, 400 nm sau mai puțin, deci mai atent cu albastru, nu un lot și nu mai puțin de 440-450 nm.
10. Lumina pentru plante și pești. Deci, dacă mai avem încă suficientă lumină pentru plante și ecosistemul la locul de muncă, dar peștii au Shade - nici o problemă, să ia zonele de umbra, dar ei înșiși sunt sub formă de vegetație grele, se pune capac decorativ, plutirea.
Sper că am vărsat „lumină“ la acvariu preferat și acum știi regulile necesare pentru acvariu lumina, precum și ceea ce ai nevoie de lampa! Mult noroc pentru tine!
Dacă asta - eu sunt mereu în contact și fericit pentru a ajuta la consiliere prietenos.
Toate cele bune, Andrei Borisov.
Bibliografie recomandată