27 septembrie 2018 Inaltarii Crucii - Revista Ortodoxa - Thomas

Înțeles, tradiție și istorie de vacanță

Înălțarea Sfintei Cruci

Care este Înălțării Sfintei Cruci

Numele complet al sărbătorii - Înălțarea Sfintei Cruci. În această zi, creștinii ortodocși amintesc două evenimente.

După cum spune Sfânta Tradiție Cruce a fost descoperită în 326 în Ierusalim. Sa întâmplat în jurul muntelui Golgota, unde Mântuitorul a fost răstignit.

Iar al doilea eveniment - întoarcerea Sfintei Cruci din Persia, unde a fost ținut captiv. În secolul VII a revenit la Ierusalim, grecesc Împăratul Heraclie.

Ambele evenimente au fost unite prin faptul că Crucea ridicată în fața oamenilor, care este ridicată. În acest caz, vom plăti la toate colțurile pământului la un moment dat, pentru a permite oamenilor să i se închine și de a împărtăși unii cu alții bucuria de a găsi adăpost.

Inaltarii Crucii - marea sărbătoare. Doisprezece Praznicele Împărătești dogmatic în strânsă legătură cu evenimentele din viața pământească a Domnului Isus Hristos și Fecioara Maria și sunt împărțite în conacul (dedicat Domnului Isus Hristos) și Theotokos (Maica Domnului) dedicat. Krestovozdvizhenie - sărbătorile Domnului.

Atunci când este Inaltarii Crucii

Această sărbătoare are o zi și șapte zile Înainteprăznuirea odovanie. Înainteprăznuirea - una sau mai multe zile înainte de vacanță mare, în care serviciul este inclus deja rugăciuni dedicate pentru evenimentul viitor sărbătorit. În consecință, odovanie - în aceeași zi după vacanță.

Că poți mânca la sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci

În această zi ortodocșii - un post strict. Nu mănânci carne, pește, ouă și produse lactate. Alimentele pot fi condimentate numai cu ulei vegetal.

Evenimente Krestovozdvizheniya

27 septembrie 2016 Inaltarii Crucii - Revista Ortodoxa - Thomas
Descrierea Inaltarii Crucii de evenimente care au avut loc în secolul al IV găsim în unii istorici creștini, cum ar fi Eusebiu și Teodoret.

În 326, împăratul Konstantin Veliky a decis, în orice ar fi fost de a găsi pierdut relicva - Crucea Domnului. Împreună cu mama sa, Regina Elena, el a mers la marș în Țara Sfântă.

Excavarea a fost decis să dețină de lângă Golgota, așa cum era obiceiul evreilor să îngroape arma lângă locul de executare a tranzacției. Și, într-adevăr, în pământ am găsit trei cruci, cuie și un consiliu care a fost bătut în cuie ar trebui să fie capul Mântuitorului răstignit. După cum spune legenda, la una dintre crucile atins omul vindecat și dureri. Deci, împăratul Constantin și împărăteasa Elena a aflat care încrucișărilor - la fel. Ei au aruncat cu fața la altar, și apoi Patriarhul Ierusalimului, a început să arate Macarie oamenii săi. În acest scop, el a stat pe platformă și a ridicat ( „ridicat“) Cross. Oamenii se închinau Crucii și sa rugat: „Doamne, ai milă.“

În secolul VII, cu amintirea de a găsi Sfintei Cruci a fost alăturat unei alte memorie - despre revenirea Copacului Sfintei Cruci din captivitate persană.

În 614 regele persan a cucerit Ierusalimul și a jefuit-l. Printre alte comori a luat în Persia Arborele Sfintei Cruci. Altarul a rămas la paisprezece străini. Numai în 628, împăratul Heraclie a învins perșii, a făcut pace cu ei și sa întors la Ierusalim cruce.

Cum a fost soarta altarului, istoricii nu știu exact. Cineva spune că Crucea din Ierusalim până la 1245. Cineva care a fost împărțit în bucăți și sa răspândit în întreaga lume.

Acum, o parte din Crucea Domnului se odihnește în chivot în sanctuarul Bisericii Grecești Învierii din Ierusalim.

Istoria festivalului Înălțării Sfintei Cruci

După cum spune legenda, Crucea Domnului a fost descoperit înainte de vacanță de Paști, Învierea lui Hristos. Deci, în primul rând Krestovozdvizhenie sărbătorit în a doua zi de Paști.

Închinați Sfânta Cruce

În ziua Krestovozdvizheniya ar trebui să facă priveghere și Sfânta Liturghie. Dar acum toată noaptea, care rareori sunt atat de centrale devine un serviciu divin festiv în ajunul sărbătorii - o noapte de veghe.

Exaltare - acest conac (dedicat Domnului Isus Hristos) sărbătoarea. Prin urmare, serviciul său nu este conectat la orice alt serviciu. De exemplu, Ioanna Zlatousta memoria este transferată în ziua următoare.

Este interesant faptul că în timpul dimineții pe Krestovozdvizhenie se citește Evanghelia nu în mijlocul templului și altar.

Punctul culminant al sărbătorii - când Campionatele sunt un preot sau episcop, îmbrăcat într-o haină de purpură, face cruce. Toți închinătorii în sărutul templu altar și primat le unge cu ulei Sf. În timpul cultul general al troparul Crucii cântat: „Noi ne închinăm Crucii Tale, Stăpâne, și sfântă Învierea Ta o mărim.“

Rugăciuni Înălțării Sfintei Cruci

Troparul Sfintei Cruci

Mântuiește, Doamne, poporul Tău și binecuvântează moștenirea ta, câștigând creștinii ortodocși soprotivnyya dând și păstrarea Crucii Tale reședința ta.

Doamne, izbăvește pe poporul Tău și binecuvântează moștenirea Ta, victoria adevărată asupra inamicului și dând Crucea Ta ține poporul tău.

Condacul Înălțării Sfintei Cruci

Înălțat la Crucea va, tezoimenitomu Noua reședință, ta milostivire, grant, Hristoase Dumnezeule, ai lui Ta vernyya poporul Tău, victoria ne dă sopostaty, beneficiul bogat arma ta de pace, victoria invincibil.

Înălțat la Crucea de bună voie, vă soimennomu oameni noi îndurările tale, Grant, Hristoase, Dumnezeul nostru; Bucură-te, în poporul tău puterea ta credincioși, și ne-a dat victoria asupra dușmanilor noștri, pentru a ajuta avea pe tine, arma lumii, victoria invincibil.

Înălțarea Sfintei Cruci

Tie amplifica, Zhivodavche Hristos, și dumneavoastră chtem Sfânta Cruce, pe care l-ai ne-a salvat de la lucrarea vrăjmașului.

Rugăciuni prețioase și Sfânta Cruce

Cinstit Crucea, gardianul sufletului și a corpului pentru a trezi E: nizlagaya modul său Demoni, alungarea dușmani, pasiune și reverență exercitarea de acordare a E, și viața, și puterea Duhului Sfânt și promovarea cele mai pure rugăciuni sincere Virgin. Amin.

Despre Crucea cea mai onorabilă și dătătoare de viață a Domnului! Drevle sacrificare pedeapsă ai fost arma pozornyya, dar acum este semnul mântuirii noastre onorăm vreodată și să slăvească! Kako Vrednic vozmogu Az, nevrednici, să Te proslăvească pe Tine, și îndrăznesc să Kako prekloniti genunchiul meu înainte de Răscumpărătorul inimii mele, îmi mărturisesc păcatele lor! Dar mila și dragostea inefabilă pentru omenire Raspenshegosya pe tine Indrazneala umil da E, dar voi deschide gura mea voezhe glorifice Tine; Din această cauză strig către Tine: Bucură-te, Crucea, Biserica lui Hristos frumusețea și baza tuturor universului - aprobare, creștinii din toate - speranță, regi - putere - sau, mai degrabă, adăpost, îngeri - glorie și scandând, demoni - se tem gubitelstvo și otgnanie, răi și necredincioși - rușinea, cel drept - deliciul împovărate - slăbi, copleșească - loc de odihnă, pierdut - nastavniche, pasiuni obsesive - remușcări, săraci - îmbogățit de zbor - pilot, slab - forță în braneh - victoria și depășirea, orfani - dreapta pokrovenie văduve - Mijlocitorul fecioare - Salvarea castitate, nenadeyannyh - speranță, pe cei bolnavi - doctorul și morții - învierea! Ai reprezentat tija chudotvoryaschim lui Moise, sursa dătătoare de viață, cositorite însetând duhovnyya viață și îndulcește durerile noastre Tu - un pat, în a treia zi sa odihnit regește pe care noi Înviat câștigător al Iadului. De aceea, și dimineața și seara, și o jumătate de zi Tine, treblazhennoe copac mă laud, și mă rog voința Raspenshegosya Tie, lumineze El te va întări mintea mea, da otkryet în inima mea, sursa de dragoste sunt perfecte și toate actele și putie mea te umbri da, am scoate onoare Prigvozhdennago pe tine, de dragul păcatului meu, Domnul meu Mântuitor. Amin.

Icoana Înălțării Sfintei Cruci

Cea mai frecventă poveste a icoanei Înălțării Sfintei Cruci a fost format în pictură icoana rusă în secolele XV-XVI. Iconar descrie o mare mulțime de oameni pe un fond de biserici cu o singură cupolă. În centru se află la amvon cu Patriarhul a ridicat deasupra capului lui. Sub mâna diaconii de sprijin. Crucea decorat cu crengi de plante. În prim-plan - episcopii și toți cei care vin să se închine relicva. Dreapta - figura împăratului Constantin și împărăteasa Elena.

27 septembrie 2016 Inaltarii Crucii - Revista Ortodoxa - Thomas

Icon. Con. secolul al XVIII-lea. Din categoria Praznicele iconostasului în biserica din satul regiunii Selezeniha Tver. Institutul de Stat pentru restaurare, București.

Mitropolitul Antoniy Surozhsky. Predica în ziua Înălțării Sfintei Cruci

În numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh.

Astăzi, ne închinăm cu venerație și recunoștință Sfintei Cruci. În urmă cu două mii de ani, Crucea Domnului rămâne pentru unii, tentația pentru alții - nebunie, dar pentru noi care cred și sunt mântuiți, Crucea Domnului, el este o forță, este slava Domnului.

Fiorul Crucii Domnului: acesta este un instrument de moarte brutală, dureroasă. Cele mai multe de groază care ne acoperă atunci când ne uităm la arma ar trebui să ne învețe ca iubirea Domnului. Dumnezeu atât de mult a iubit lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, în scopul de a salva lumea. Și această lume, după întruparea Cuvântului lui Dumnezeu, după viața lui Hristos pe pământ, după ce a proclamat învățătura divină în auzul tuturor oamenilor, și după predicarea iubirii El a confirmat, a dovedit moartea fără răutate, moarte, la care nu se amesteca cu nici un un moment de neascultare, răzbunare, amărăciune, - după toate acestea, lumea noastră nu este prima. Soarta lui este tragic eșuează teribil și dureros în fața instanței lui Dumnezeu, pentru că Dumnezeu Însuși a venit în soarta lumii, pentru că soarta prezentei noastre legate împreună de Dumnezeu și om.

Și Crucea ne spune cum drumurile spre Dumnezeu și om cât de scump este aceasta iubire. Pentru iubirea poate răspunde doar cu iubire, - nimic altceva nu se poate plăti pentru dragoste.

Și aici ne confruntăm cu o întrebare, o chestiune de conștiință în timp, care, la un moment dat ar fi o chestiune pe care Domnul la Judecata de Apoi, vom livra, atunci când el se ridică în fața noastră, nu numai în propria sa glorie, dar ne vom confrunta cu ulcerat pentru păcatele noastre. Pentru judecătorul, care va sta în fața noastră, este același Domn, care a dat viața pentru fiecare dintre noi. Vom răspunde? Chiar trebuie să răspundă la Domnul, că moartea Lui a fost în zadar, că Crucea Lui nu este necesar ca, atunci când am văzut cum Domnul mulți ne iubește, noi nu am avut nici o dragoste în schimb, și i-am spus că prefer să umble în întuneric, preferăm ghidat de pasiune, poftele noastre, că avem drumuri mai largă a lumii, decât calea îngustă a Domnului. In timp ce noi trăim pe pământ, putem fi păcăliți, există încă timp. Dar nu este adevărat - un pic de timp înfricoșător. Viața noastră se poate termina într-o clipă, și apoi începe poziția noastră în fața instanței Domnului, atunci va fi prea târziu. Și acum timpul este: timpul este, doar dacă avem în fiecare moment al vieții noastre sa transformat în iubire; numai dacă suntem în fiecare moment al vieții sa transformat în iubire față de Dumnezeu și dragoste pentru fiecare ființă umană, ne place sau nu, el este aproape de noi sau nu, - numai sufletul nostru va avea timp să se maturizeze la întâlnirea Domnului.

Contemplează Crucii. Dacă cineva aproape de noi ar fi murit pentru noi și din cauza noastră, cu excepția sufletului nostru nu s-ar fi șocat la adâncimi? Oare nu ne-am schimbat? Și Domnul a murit - nu vom rămâne indiferenți? Închinarea cruce, dar închinarea nu este numai pentru o clipă: să ne închinăm, închinați sub cruce, să ne ia, ca forțele noastre, crucea pe umăr, și du-te pentru Hristos, care ne-a dat un exemplu, după cum spune el însuși, așa că l-am urmărit . Și apoi ne unim cu El în dragoste, atunci vom trăi, de asemenea, teribil Crucea Domnului, și El nu va sta înaintea noastră, ne condamna, ci pentru a salva și de a intra în sărbătoare fără sfârșit, câștigând bucuria vieții veșnice. Amin.

Templul Sfintei Cruci din Altufyevo

Vechea biserică a fost construită pe mijloacele de al II-lea Sonya în 1760-1763 de ani, pentru că nu a existat anterior pe acest site, „... a construit mult timp o biserică de piatră în numele Sofia și fiicele ei credință, speranță și dragoste a venit la starea jalnică perfecte - și toate acestea razselas stare proastă ...“. Noua biserică a fost turnul clopotniță. La sfârșitul secolului al XVIII-lea a fost reconstruită.

Templul a fost închis pentru o perioadă scurtă de timp în timpul al doilea război mondial. Sanctuare - icoane special venerate: o listă cu imaginea Kazan Maicii Domnului și Sf. Macarie Zheltovodskogo (în mod miraculos, a apărut la sursele de bine conservate în satele de frontieră Altufyevo și Medvedkov Bibirevo).

Templul Sfintei Cruci pe Ravine pur

Templul fondat în 1640, la începutul unei râpe adânci pe malul stâng al râului Moscova.

Biserica de piatră a fost construită pe locul unui lemn de 18 ani. Altarul principal a fost sfințită în 1658.

În 1701, prima biserică din piatră a fost reconstruită. Compoziția bisericii a continuat tradiția de construcție suburbană a secolului al XVII-lea. Volumul clădirii poate fi păstrat părți din zidurile templului caramida anterior, construit în 1658th, atunci când zona dintre strada și râul Plyushchikha ocupat așezări aparținând casei episcopal Rostov.

Timp de două secole, templul reconstruit în mod constant și forma sa actuală care le-a dobândit în anii 1894-1895. Cei mai mulți enoriași la ceea ce a fost atunci periferia orașului erau casnice servitori, artizani, soldați. Cu toate acestea, a aparținut parohiei și reprezentanții familiilor nobile bine-cunoscute Musin-Puskin, Sheremetyevo, Dolgoruky. 25 mai 1901 este căsătorit A. P. Chehov.

În 1918, biserica a început să jefuiască. Autoritățile au luat mai mult de 400 de livre de ustensile de argint.

Vozdvizhenka - o stradă din Moscova

Vozdvizhenka - strada între Moss și zona de Arbat Gates. La sfârșitul XIII - XIV începutul secole a fost pe drumul spre Volokolamsk și Novgorod. La mijlocul secolului al XIV-Vozdvizhenka - drumul comercial spre Smolensk. În XV - prima jumătate a secolului XVII, strada a fost numit Orbata (probabil din limba arabă „rabad“ - o suburbie).

În 1493 începutul străzii în apropierea zidurilor Kremlinului a fost eliminat la 110 stânjeni, în secolul al XVI-lea pentru a face loc erau deja în biserica Sf. Nicolae (cizme demolată în 1838) și curti private mici. În 1547 Mănăstirea Sfânta Cruce a fost menționat pentru prima dată. El a fost cel care a dat noul nume al străzii. În 1812, mănăstirea a fost devastată armata lui Napoleon. În 1814 mănăstirea a fost desființată, iar biserica catedrala a fost transformată în biserică parohială.

1935th a fost redenumit Vozdvizhenka strada Cominternul în 1946 - în stradă Kalinin. În anii 1963-90 a devenit o parte din Kalinin Prospekt. Acum, strada a revenit la numele său istoric.

Mănăstirea Sfânta Cruce

Mănăstirea Sfânta Cruce situată la Moscova, în Orașul Alb, pe strada Vozdvizhenka. Numele original - mănăstirea Înălțării Sfintei Cruci, pe insulă. A fost construit nu mai târziu de 1547.

In timpul invaziei lui Napoleon, mănăstirea a fost jefuit de invadatori. În 1814 a fost desființat, iar biserica catedrala a fost transformată în biserică parohială. Biserica Sfânta Cruce a fost închis după 1929, iar în 1934 a fost demolată. La locul bisericii a construit Metrostroi a mea. Preotul din templu Aleksandra Sidorova în 1931st arestat. A murit într-un lagăr de concentrare în Kemi.

tradiții populare Krestovozdvizheniya de vacanță

În Rusia, sărbătoarea Înălțării Bisericii Sfânta Cruce unit în sine și tradiții populare.

În această zi, țăranii au atras cruci pe ușile caselor, mici cruci de lemn au fost plasate în vaci pat de copil și caii. Dacă nu a existat nici o cruce, a fost înlocuit cu ramuri încrucișate de cenușă de munte.

Zicale despre Krestovozdvizhenii

Toate cuvintele și proverbe, marchează sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, pe tema toamna vine un rapid strict în această zi. De exemplu: „Deși duminică Vino Exaltare, și totul în ea - vineri-miercuri, alimente macră!“ „Cine nu a rapid Vzdvizhenyu - Crucea lui Hristos - pe ordinea de șapte păcate erect“, sau: „! Smekaet, femeie, despre varză - Vzdvizhene vin „“ pune haina lui cu o haină de blană mutat, și un capac care poartă în jos „!.

Semne de același, care sunt, de asemenea, asociate cu această sărbătoare, ca orice altă superstiție, nu au nici o legătură cu doctrina bisericii și Biserica a condamnat.

Recomandat pentru utilizarea pe lecții DIC.

articole similare