Adâncirea lumii interioare a omului, interesul în problema fericirii caracterizează dramă Arbuzov (1908-1980). Arbuzov a fost un pionier al dramei camere a 30-a, drama caracteristici Arbuzov:
· Viața interioară a eroului nu mai puțin stresantă decât activitatea de muncă, care nu este tipic pentru literatura de 30, care vin la realizările externe de prim-plan.
· Arbuzov erou nu este idealizat, el căutătorule și visător, a avut loc în zig-zag calea strans plin de încercare și eroare. Calea lor este complexă și plină de contradicții, pentru care ar plăti un preț greu.
· Hero Arbuzov - o personalitate puternică. Dar puterea rătăcitor lui, și dureros în căutarea pentru aplicarea lor, iau multe lucruri și nu de finisare orice. Este curat, onest și în același timp neîmpăcat, unghiular, om mândru, încăpățânat, dificil pentru oameni și chiar mai mult pentru ei înșiși.
· Arbuzov arată întotdeauna eroul său în mișcarea, în creștere, în dezvoltare din Arbuzov își propune să creeze o imagine tipică a omului tânăr sovietic, iar în cele mai bune piese el reușește, umane, baza morală a eroului său pozitiv. caracterul stima Ajută-l să depășească slăbiciunile, deficiențele și, astfel, apar într-o lumină deosebit de strălucitoare.
· Face Arbuzov principala sursă de mișcare - caracterele umane. Dezvoltarea poveste este determinată de creșterea sa spirituală mai presus de toate eroi schimba, dezvoltarea de gândurile, sentimentele și relațiile. Dar, în același eveniment și relația dintre oameni la evenimentele Arbuzov reprezintă cel mai puțin convingător. Apoi, el pierde imediat picior lui. Evenimentele de multe ori au ca o avalanșă de incidente neprevăzute și se pisează personajele. El este interesat de problemele legate de dezvoltarea personalității tânărului, este important pentru conservarea individului în orice condiții de viață.
· Colorarea emoțională a operelor sale - o combinație de diverse elemente de ironie, umor blând, lirism, inima patos.
· AD Trubina ia act de „opoetizirovannost“ relațiile dintre bărbați și femei, din care isi trage mereu „vocabularul omenirii.“
· Plays (?) (Piesa) Arbuzov au un final fericit, pentru că A. credea că fiecare spectator, prin natura așteptările inerente justiției și finalul fericit al eforturilor de viață.
Piesa sa "Tanya" (1938) a fost un succes imens. Toți ochii au transformat dramaturgul își propune să studieze caracterul protagonistului - Tani Ryabininoy. Deja în piesele sale timpurii de acolo sunt 2 imagini ale femeilor: tinere nealterate, persistente și a trăit o viață dificilă, având încredere pierdut în dreptul lor propriu, dar cel Bătrân înțelept.
Imaginea personajului principal: În primul rând, imaginea unui prim tip: Soarta lui Tanya, a aparut un a dat cadouri publicului zhiznenenno lecție importantă. Inițial, Tanya a închis acolo, în lumea familiei sale: ea a aruncat un medical cu un an înainte de absolvire, medicii evită prieteni, ea trăiește interesele soțului ei - un inginer Herman Balashov (ea se pregătește desenele sale, vorbește despre planurile sale de viață). Închiderea lumea ei pune accentul pe un spațiu închis (tot timpul. Până ea Balashev, ea aproape niciodată nu părăsește spațiul apartamentului).
G e r m o n. Și tu. nu regret că a aruncat Institutul? In primavara acestui an, ar trebui medicul dumneavoastră: pentru că ai rămas doar cu un an înainte de lansare.
T a n i. Aici vom merge din nou! Tu nu ar trebui să-mi spui asta. Pentru că te iubesc și iubesc ≈ să se uite, să uite de dragul unei persoane dragi. Toată noaptea am fost gata să se așeze pe desenele tale, pentru că lucrările tale au devenit a mea, pentru că eu ≈.
G e r m o n. Dar nu poți trăi întotdeauna viața mea. Uite, e plictisitor, Tanya!
T a n i. Plictisit? Cine?
G e r m o n. Este păcat că nu ai prieteni.
T a n i. Crezi?
G e r m o n. Și dacă ești pentru ceea ce nu vrei să mă întorc la colegiu, atunci.
T a n i. Ce?
G e r m o n. Știi? (Smiling.) Îl numim Yuri.
T a n i. Nici germană, nu! Doar tu și cu mine. Și atunci vom avea la fel de multe ca trei. Ai de gând să-l iubești, și eu cu nimeni nu vreau să împărtășesc dragostea ta. Chiar și cu el.
G e r m o n. Știi, voi rămâne. Ya nu va merge nicăieri.
T și n-am (alergat la el). Minunat! (Pauza.) Nu, nu, trebuie să mergi, Herman. (El pune pe haina lui, fular.) Vino înapoi în curând, voi aștepta pentru tine. cu Semen Semenychem! Ei bine, du-te! (L Împinge.) Du-te Herman!
Tânăra eroina este dizolvată fără urmă în dragostea ei, copilul ei în curând să se nască, iar proiectul Herman dragat este recunoscut ca fiind cel mai bun, ceea ce înseamnă că - viața este bună. caracteristică Tani este viziunea sa specială, poetică a lumii care nu există (și, probabil, nu va fi niciodată) în limba germană și, mai ales, în Shamanov. Tanya iubește femeile cu nasul cârn, ea păstrează într-o cușcă de ciori Semen Semenovich, în loc de o privighetoare sau un canar, cantand la pian de Beethoven. Ea fantasizes, aparent de nicăieri: „Și dintr-o dată m-am speriat, am crezut că Bucureștiul este departe, departe - mii de kilometri depărtare, și eu sunt undeva în nord și în jurul valorii de lupi, poartă ... Oh, cum am fost speriat, chiar și răcni de frică ... Și dintr-o dată a auzit zgomotul de tramvai - era doar o sută de picioare departe de mine ".
Imaginea Marii Shamanovoy:
G e r m o n. Dar ești. ai fost casatorit?
W s o țiun a. Nu. Eu, știi, un tânăr iubit un om foarte bun, dar mai întâi amândoi am avut timp, iar apoi a fost ucis basmachi. A fost în Bukhara, în anul douăzeci și șaselea. (După o pauză.) Familia nu am avut niciodată. Mama sa, nu-mi amintesc, iar tatăl său a murit pe Lena, în al doisprezecelea an. O astfel de viață ≈ un lucru foarte dificil, chiar dacă locul de muncă te iubesc mai puternic decât cel mai mult. (A zâmbit.) Cu toate acestea. totul va fi bine, nu? Dacă locuiți în prezent, apoi a doua zi este întotdeauna mai bine decât ieri.
G e r m o n. Maria Donatovna, vei pleca mâine, și. există lucruri care sunt greu de spus în cuvinte. dar pentru mine tu esti cea mai frumoasa persoana. pe tot parcursul. (Excitedly.) Toate acestea sună prost și. în iad.
W s o țiun a. Ei bine! El a fost încă țipa la mine. Adu-mi haina, și viu.
Viața se prabuseste ca o casă de păpuși ibsenovskoy Nora: Tanya departe de Herman, lăsând întotdeauna curte Arbat liniștit, copilul ei moare și ea este lăsat în pace. Și aici intră în joc al doilea mare „Dintr-o data“. Tanya merge spre nord, devine un doctor, face feat și găsește o nouă fericire personală în fața taiga bărbați Ignatov. Asta e tot. Mai precis, aceasta a fost primul tratament al lui Arbuzov a juca acest. Apoi, la rândul său, de 40 de ani, privitorul ar dori să vadă cele două personaje principale: Herman, un inventator talentat, inginer, și Maria Shamanov, femeilor în conducerea minei siberian, dragă Herman. Ea -Acest oameni, ei sunt viitorul. Ei au totul: o cauză și dragoste comună, inseparabilă de dragostea de țară. Și totuși, „Tanya“, a jucat cu Arbuzov glumă instructiv. În jocul sa dovedit a fi „a doua de jos, pentru că este Tania, și nimeni altul, a fost personajul principal al piesei. Dar nu pentru că ea în cele din urmă „repara“ a devenit modul de lucru și cât de bine-meritata de atribuire, a găsit-o a doua dragoste, matură! Și pentru că este - un caracter extraordinar, întreaga persoană, capacitatea de a schimba. Fie că este în măsură să Herman? Nu, pentru că este - (! Chiar dacă este mare), un om de acțiune, împiedică abordarea utilitaristă a vieții. Do Shamanov capabil de a crea fericirea personală Herman, indiferent de ce, nici un câștigător indiferent sau ratat, el ar fi mai târziu în viață? Este îndoielnic, pentru că în acest scop este prea rațional. Se pare că Tanja cu defectele și excentricitățile sale și au același „praf de diamant“, pe care nu le puteți vedea la prima vedere. Dar viitorul este cu siguranta ei. În fața Tanyei Arbuzov a adus la stadiul de un nou stil dramatic.
După mulți ani de Arbuzov a scris: „Mi se pare că acum, după“ Tanya, „Eu întotdeauna scrie aceeași piesă, iar piesa următoare - doar acte de o dramă, iar fiecare piesă nouă apare din ceva de genul asta, ceea ce nu am fost în stare să-și exprime pe deplin „4. Și mi se pare ca nimic mai mult decât tipic pentru această dramă: jocul se termină, actorii diferă, dar rămâne un subiect oarecare notă de sunet de bază, personaje vii, care continuă să irite inima și să implice publicul în teatru din nou și din nou. Și apoi noile piese vor fi oarecum în ton cu cel precedent, va fi un fel de diferite proiecții ale problemelor din trecut la oameni noi, de timp diferite și circumstanțe diferite. Această „dezvoltare complot“, pot fi urmărite în piesele Arbuzov. teatru lui la „Tanya“ și după „Tanya“ - acestea sunt două teatru polare. De acum înainte, Arbuzov va avea nici o ciocnire de om cu ceva exterior (cum ar fi a fost în „Tana“: acolo Shamanov - sa dus la Herman, a murit un copil - Tanya a devenit un medic, etc.), și lupta sa cu sine însuși că dramaturg consideră că nu numai cele mai dificile din viața sa, dar, de asemenea, cele mai interesante. „Omul, nemulțumit de el însuși, vine în disperare de propria imperfecțiune, cu sânge și furie scutit de sclav în sufletul său. Și omul, mulțumit de sine, nu văd moartea lui, omul se deplasează cu bucurie și cu încredere spre capătul său de nesemnificativ - că cifrele dramatice deranjez acum imaginația mea ".