În ciuda faptului că scenariile de viață sunt diferite, Erik Born a identificat șase comune modalități de a trăi aceste scenarii. Ele sunt numite modele sau procese pitorești pitorești, precum și un script simplu. Despre ei azi și vom vorbi.
Fiecare dintre cele 6 scenarii corespunde unui anumit mit antic grecesc.
Script-ul pentru „Niciodată“ sau script Tantal
În povestea lui Tantal erou chinuit de foame și de sete, dar, în ciuda apropierii de apă și alimente, nu ar putea satisface aceste nevoi. Persoanele care trăiesc cu un astfel de scenariu, sigur că nu vor atinge obiectivul sau de a obține ceea ce vrei.
Ei de multe ori vorbesc despre cât de greu drumul spre poarta, dar nu fac nimic concret pentru a atinge acest obiectiv, deoarece acestea sunt absolut siguri că niciodată nu reușesc.
Instalarea de bază a persoanelor cu un astfel de model - un „eu nu voi obtine ceea ce vreau cel mai mult.“
Script-ul „Pana“ ( „Atâta timp cât“) sau script Hercules
Cu siguranță, toată lumea știe mitul lui Hercule, în cazul în care eroul nu a putut fi iertat până când face 12 munci. În mod similar, persoanele care trăiesc în acest scenariu, sunt convinși că nu pot obține ceea ce vrei, până când efectuați o serie de condiții.
De la ei puteți auzi de multe ori gândesc la numărul enorm de cazuri, acestea trebuie să le facă pentru a atinge obiectivul. Aici este un exemplu recent de astfel de credințe scenariu client dintr-o fată care a absolvit cursurile de master brovista și practicile din trecut: „Eu nu pot lua bani pentru proiectare și pictura sprancene până la locul de muncă off gratuit de 10 clienți“
Instalarea de bază a oamenilor cu scenariul lui Hercule - este „Eu nu pot avea ceea ce vreau, până când veți plăti pentru asta.“
Script-ul pentru "Once" ( "Once") sau script-ul Damocles
Da, este vorba despre aceeași sabie a lui Damocles, care atârna în balanța lui Damocles asupra nefericitului, și l-au forțat să se aștepte în mod constant pedeapsă.
Cu siguranță, ați auzit fraze de genul „Acum razi - atunci vei plange“, „Tot ce trebuie să plătească în această lume“, și altele, mesajul principal din care este indispensabil socoteală neplăcută ofensatoare pentru orice altceva bucuria vieții.
Instalarea de bază a oamenilor cu scenariul lui Damocles - este „Astăzi eu pot fi fericit, dar mâine am neapărat de așteptare pentru prețul plătit (dezamăgire) pentru această“
Script-ul pentru „Întotdeauna“ sau script Arachne
În acest mit, zeița Atena sa transformat țesător abil numit Arachne în păianjen, așa că împleteau pentru totdeauna. Oamenii care au văzut acest model de scenariu, sigur că ceva va bantui intotdeauna. Ei cred în acest atât de mult, încât nu permit nici gândul că o zi s-ar putea schimba. De exemplu, „Da, eu sunt, am întotdeauna noroc cu bărbații. Aici astfel I. Și nimic nu se poate face cu privire la aceasta. "
Instalarea de bază a persoanelor cu acest scenariu - un „Eu trebuie să rămână mereu în aceeași situație.“
Script-ul pentru „aproape“ sau script Sisif
Amintiți-vă sarcina de Sisif? Când Sisif a fost obligat să se rostogolească o piatră grea pe munte, dar de îndată ce piatra este aproape pe varful muntelui, apoi se rostogoli în jos, și Sisif a trebuit să înceapă peste tot din nou.
Acest proces de scenariu are două varietăți.
„Aproape“ de tip 1 - oamenii care nu mai fac atunci când acestea sunt deja aproape finalizate. De exemplu, aproape terminat de citit cartea și abandonată sau „aproape dovyazala bluză, rămâne doar să coase nasturi“, iar aceasta bluza este de ani aproape dovyazannaya. Un scenariu foarte frecvente.
Reglajul de bază: „Aproape am reușit“
„Aproape“ de tip 2 - persoanele care au adus cazul la sfârșitul anului, dar se pare că de fiecare dată când acest lucru nu este suficient și urgent, ei inventează o nouă afacere, mai complexe. Vorbind metafora, este Sisif, care a ridicat piatra pe deal și a văzut că partea din față a noului munte, mai mare decât înainte.
Totul este bine, dar problema este că oamenii cu un model pitoresc „Aproape“ de tip 2 nu este în măsură să se bucure de realizările și succesele lor. Ei pricepere ei se deprecieze, spunând că „dacă nu este un succes? Dacă nu există un munte? Vaughn înainte - de munte ca un munte! Aici, în ei pompat piatra lui și apoi m-am bucurat. " Dar, după acest munte se va vedea, pentru următoarele dimensiuni și mai mari. Și așa va continua atâta timp cât persoana nu este liber de acest scenariu.
Instalarea de bază a oamenilor cu acest model - este, „Eu încă nu am reușit.“
Scenariul „Cu open-end“ sau script-ul Filimon și Baucis
Filimon și Baucis au fost soț și soție virtuos, ca o recompensă pentru că zeii le-a dat niciodată să renunțe, transformându-le în două lemn adiacente.
În practică, acest scenariu este de oameni care nu știu ce să facă după ce obiectivul. Persoanele cu acest scenariu sunt încrezători că, în cazul în care trăiesc după reguli, nu de rupere nimic, respectând regulile și cadrul de la sfârșitul lor, în mod necesar de așteptare pentru recompensa.
Problema este că recompensele pot să nu fie. De multe ori, acest scenariu poate fi văzut în familiile în care părinții au încercat să educe corespunzător copiii lor, copiii au crescut, a plecat, iar părinții nu știu ce să fac acum pe (cele mai cunoscute de sindromul cuibului gol).
Instalarea de bază a persoanelor cu un astfel de scenariu - o „La atingerea unui anumit scop, nu știu ce să facă în continuare.“
La una și aceeași persoană poate avea mai multe scenarii modele care se manifestă în diferite sfere ale vieții. Desigur, scenariul nu este ceva dat o dată pentru totdeauna. Din aceasta puteți rupe liber și să înceapă să construiască viața pe cont propriu scenariu. Ca întotdeauna, totul depinde de tine.