13 scrisori interzise
Oficialii Simei au cerut pentru a elimina din cuvântul de hotel „Semipalatinsk“
Inscripția „Semipalatinsk“, care a apărut pe „Familii“ Clădirea hotelului, guvernul orașul a acționat ca o cârpă roșie pentru un taur. Reprezentanții akimat condus de primarul impune conducerea hotelului pentru a elimina cuvântul de fațadă.
Hotel „Familii“ a celor care există din perioada sovietică, a fost construită în 1964. De atunci, a făcut reparații, dar întotdeauna a încercat să păstreze retrostil de mai multe ori. Aici este aceeași structură ca și cea a jumătate de secol în urmă, aceleași coridoare înguste, tavane joase și camere mici. Chiar și fațada la fel. Atârnă poze cu casa scărilor orașului vechi, holul este decorat cu stema Semipalatinsk. Este planificat să echipeze chiar și un mic muzeu la hotel, astfel încât oaspeții pot afla mai multe despre istoria orașului. Și toamna anului trecut, conducerea hotelului a decis să completeze împrejurimile și plasate pe clădirea cuvântului „Semey“, ca un tribut adus numele istoric al orașului.
- Hotelul nu este redenumit. Este numit ca și mai înainte, „familii.“ Semnul „Semipalatinsk“ de pe acoperișul clădirii este doar un nume istoric. Dorim să sprijine istoria orașului nostru, - a explicat directorul hotelului Aygul Makaeva.
Dar, odată cu apariția noii etichete în managementul hotelului există noi probleme. Mai întâi am sunat șeful departamentului de oraș al antreprenoriatului Marat Nugerov și a cerut pentru a elimina literele din clădire.
- Am întrebat, de ce trebuie să o facem - spune Aigul. - Ce spune dl Nugerov, spun ei, noi înțelegem că nu a rupt nimic, dar oamenii se plâng, retrimise necesită în schimb Semipalatinsk a scrie anterior familii. Și pentru astfel de sentiment nu a fost, eliminați litera.
Din această rândul său, de management hotelier, pur și simplu luat prin surprindere. Și, după cum sa dovedit, acesta a fost doar începutul. După vacanța de Crăciun într-un hotel numit arhitectul sef al Șimei Kaldybek Kokilanov. El a venit din partea cealaltă, încep să încerce să afle dacă există permisiunea pentru instalarea acestor personaje nefaste.
După directorul hotelului am avut o discuție cu șeful departamentului de politică internă a Semipalatinsk Aydar Sadyrbayev.
Ori de câte ori vorbesc cu oficialii, Aigul întrebați în cazul în care a făcut acest entuziasm toate nesănătoase. Ce răspunsuri au fost destul de abstracte: „Noi numim oameni la nesfârșit“, „bătrâni nefericit,“ etc ...
- Dar, pentru un motiv sau altul toți acești oameni nefericiți se îndreaptă către administrația orașului - este director de hotel perplex. - Am fost una cu revendicările nu au venit. Noi, dimpotrivă, vom vedea o imagine foarte diferită: toată lumea este fericit, noi toți suntem recunoscători pentru scrisorile, spun vă mulțumesc că memoria este reținut. Personalul Akimatovskim am spus, dacă ne dorim să arate ceva, a scrie o scrisoare oficială. Dacă găsiți o lege pe care le rupe, da legătura cu ea, și am făcut totul corect. Până în prezent, nu am văzut un nimic ilegal.
- istoria nu tolerează diviziunea în alb-negru. Noi facem, evidențiind unele dintre paginile sale și lăcrimarea altele. Dar memoria este etern. Iar orașul nostru va sărbători în curând aniversarea a 300 de ani deja. Deci, de ce proprietarul nu poate da-i numele orașului său natal? Atunci când a existat o inscripție „Semipalatinsk“ în clădirea hotelului, am fost încântat. În cele din urmă, amintiți-vă! Este necesar să ne amintim și să onoreze istoria sa, pentru a încerca să ia cele mai bune acumulate de generațiile anterioare. La hotel ar trebui să arate numele mândru de „Semey“, ca un memento al istoriei orașului nostru, ca un tribut pentru oamenii care au construit și înnobila oraș. La urma urmei, fructele lor, folosim acum munca de sacrificiu de sine.
Sunt de acord cu Jukov și activist social Nikolai Isayev.
- Strada Semipalatinsk au în Kaliningrad, Rostov-pe-Don, Donețk, Sevastopol și Volgograd, Dnepropetrovsk, Tyumen, Omsk, și în alte orașe din Kazahstan, România și Ucraina. De ce este trebuie să ne fie rușine de numele? - solicită Isaev. - În general, cine și cu ce drept poate dicta numele de brand? Vom trece în liniște de către instituțiile cu numele „Empire“, „celula“, dar displace numele istoric al orașului, nerealizând că numele noastre cu atât mai mult va suna de cuvinte în limbile diferitelor popoare ale țării noastre, cu atât mai bogată va fi percepută de istoria statului nostru.
Absurditatea situației este că, într-adevăr, în Semipalatinsk multe unități cu nume, în jurul cărora, dacă urmăm logica funcționarilor, este discutabil. Există un „URSS“, este „Europa“, există „Paris“. Și, în timp ce nu există nici o problemă. Dar, nativ, numele „Semipalatinsk“ sa dovedit a răscoală.