§ 1. Informații și cunoștințe
Principalele teme ale graficului pereche:
Posturi znaniya - informații; clasificarea cunoștințelor; conținutul informațional al mesajului.
Prin cuvântul „informații“ oamenii sunt folosite pentru un timp foarte lung despre. Dacă vă întrebați, ce informații. atunci. probabil. în primul rând. vă amintiți ziar. radio, televiziune, t. e. tot ceea ce este numit de mass-media. Este aici că astfel de expresii sunt folosite mai des decât îmi place „si mesajul domnului -formatsionnoe este,“ sau „Aci operaționale mă informa.“ Scopul acestor posturi - pentru a aduce cititorilor sau slushati-ing informații despre anumite evenimente. nu am știut înainte de a primi rapoarte de acest eveniment, și ca urmare a devenit cunoscut.
Studiind la școală - un proces scop de obținere a cunoștințelor -niya și mijloace de obținere a informațiilor. Cu cât înveți, mai multe informații de memorie conține.
Acum, să ne gândim la ceea ce suntem, și cunoștințe. Încearcă să formuleze ceea ce într-o zi cunoștințele lor specifice. De exemplu, aici este o listă de lucru se poate întâmpla:
- Știu că Pământul se învârte în jurul Soarelui.
- Am ZNA-lea că Baikal - cel mai adânc lac de apă dulce din lume.
- Știu cum să construiască un receptor radio.
- Știu că Pușkin sa născut în 1799.
- Știu cum să se multiplice două fracții simple.
- Știu cum să crească roșii.
- Știu că pătratul ipotenuzei este egal cu suma pătratelor picioarelor (teorema lui Pitagora).
Toate E „buchet“ de cunoștințe pot fi împărțite în două grupe de s. Cunoașterea primului grup începe cu cuvintele, „Eu știu. asta. “. Astfel de cunoștințe se numește declarative (de la cuvântul „declarație“, ceea ce înseamnă „aprobare“, „mesaje e“). Acest grup include cunoștințe despre anumite evenimente (Pământul se învârte în jurul soarelui), evenimente (Pușkin a născut pe Xia în 1799), proprietățile obiectelor (Baikal - cel mai adânc lac de apă dulce din lume). dependențe (teorema lui Pitagora).
Cunoașterea al doilea grup, începând cu cuvintele „Eu știu cum. „Procedural și numit. Ele definesc acțiunea -viya-sau pentru atingerea unor obiective (cum de a colecta recepție-emnik. Inmultiti fracțiuni. Crească roșii).
Clasificarea cunoștințelor - o problemă foarte importantă pentru NAU se potrivește. Această separare de mai sus cunoștințe declarative și procedurale este unul posibil. dar nu este unic - guvernamental.
Cu toate acestea, în propria lor limbă este, de asemenea, posibil, pentru a satisface set-set de mesaje non-informative. Aici, de exemplu, ai deschis manual pe matematici superioare și a citit acolo o astfel de definiție este, „Valoarea definită egal integrală, dar diferența dintre valorile primitive ale integrandul funcției-TION cu privire la limitele superioare și inferioare.“
Îmbogățiți-vă cunoștințele despre acest text? Probabil că nu. El nu va înțelege, și, prin urmare, uninformative. Se înțelege NYM - înseamnă să fie conectat cu cunoștințe existente-mi om. Pentru a înțelege textul chinez. este necesar să se cunoască limba chineză; pentru a intelege ce bine definit integral, pentru a termina studiul matematicii elementare-tară și matematici superioare să cunoască început.
Din aceasta putem concluziona: a raportat s informativ. în cazul în care este clar persoana care o primește. Cu toate acestea, acest lucru nu este suficient pentru conținutul de informații. Etc mesaj aici Imer clar pentru tine:
București - capitala România;
De două ori doi este de patru.
Completați aceste posturi cunoștințele? Desigur. Nu! Aceste fapte sunt bine cunoscute pentru tine. Prin urmare, în cazul în care MSG-schenie conțin informații persoane deja cunoscute Nye, atunci acea persoană, care va fi, de asemenea, uninformative. Mesaj 2 * 2 = 4 pentru o primă clasă informativă Ica și Nei nf op Mathivet, dar pentru clasele a VII. Pentru a fi informativ. MSG-schenie trebuie să conțină nou Sweda Nia pentru a primi omul său. Acum puteți face o concluzie finală.
Mesajul primit imae omul meu doua conține informații în cazul în care informațiile incluse în raport sunt pentru acest nou uman și ușor de înțeles pentru el.
Obținerea de cunoștințe ar trebui să meargă de la cunoscut la necunoscut. de la simplu la complex. Și apoi, fiecare mesaj nou este, prin urmare, se va desfășura-TION clar de informații pentru persoana. În acest toată educația ar trebui să se bazeze.
Omul dobândește cunoștințe, primirea de mesaje de la surse de timp personale.
Cunoștințele umane pot fi împărțite în două grupe: decembrie para-TIVE ( „Eu știu că“) și de procedură ( „Eu știu cum.“).
Mesajul poartă informații pentru persoana (informativ-dar), în cazul în care informațiile conținute în ea sunt noi la om și ușor de înțeles.
1. Ce este „informațiile pe care le„pentru fiecare dintre noi?
2.Try lista sursele din care astăzi co-ny zi informațiile primite.
3. Încercați să oferiți exemple deklarat ivnyh și cunoștințe procedurale pe care le posedă.
4. În cazul în care, mesajul include informații pentru secolul sprâncenelor beton-TION, și în care - nu? Etc ivedite exemple de ambele SLN-ceai.